« Terug naar het blogoverzicht
Kerstmarkten in België

Zwier jij deze winter over de ijsbaan van Oostende of ga je de ijssculpturen in Brugge bewonderen? Bezoek je liever de overdekte ijspiste bij de kerstmarkt van Knokke of kies je voor een ritje in het prachtig verlichte reuzenrad? De kerstmarkten in België kent nog geen hele lange traditie, maar inmiddels vind je kerstmarkten in heel veel dorpen en steden in België. Daar vind je, naast vele en vele lichtjes natuurlijk, ook veel traditionele lekkernijen zoals het Liers vlaaike en West-Vlaamse ‘lukken’. Lees verder en kies welke kerstmarkt in België jij dit jaar gaat bezoeken. Wil je langer blijven? Per stad geven we je onze tips om heerlijk te overnachten in Antwerpen, tips voor hotel in Brugge en meer.

Kerstmarkt Antwerpen

De kerstmarkt van Antwerpen behoort tot één van de grotere ter wereld. De hele binnenstad wordt versierd en omgetoverd tot kerstmarkt. Je kan schaatsen op de ijsbaan, leuke kerstspullen kopen of genieten van allerlei lekkers. Op het Steenplein staat een 55 meter hoog reuzenrad van waaruit je uitkijkt over de stad. Parkeren in Antwerpen is sowieso al lastig, maar helemaal tijdens de kerstperiode. Daarom kan je dan ook het beste gratis parkeren op een P+R locatie net buiten de stad. Vanaf hier ga je met de tram of bus naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Antwerpen – 129 km van Utrecht

Overnachten in Antwerpen:

De kerstmarkt in de historische binnenstad van Brugge is zeker een aanrader! Het hele centrum, inclusief de winkels en restaurants, worden in kerstsfeer gebracht. Ook de koetsiers met paarden geven de kerstmarkt nog een extra historisch tintje. Natuurlijk ontbreekt de ijsbaan op de Markt niet. In de drukste winkelstraat van Brugge, het Simon Stevinplein, staat het vol kraampjes waar je kerstdecoraties kan kopen. Daarnaast kan je op het stationsplein een kijkje nemen bij het IJssculpturenfestival. Bovendien parkeer je bij het station tegen een laag dagtarief. Met je parkeerticket kan je via de lijnwinkel Station gratis reizen naar het centrum met het openbaar vervoer.

Afstand: Kerstmarkt Brugge – 217 km van Utrecht

Overnachten in Brugge:

De Kerstmarkt van Knokke staat bekend vanwege de  grote, overdekte ijspiste aan het Alfred Verweeplein. Ook staan er uiteraard de knusse kraampjes met allerlei kerstspullen en lekkernijen. Die vind je in de buurt van de ijsbaan, maar ook in de rest van het centrum. Ten slotte kan je parkeren in een van de drie ondergrondse betaalde parkeergarages. Wat verder weg zijn ook wel gratis parkeerplaatsen of plaatsen, maar daar kan je beperkte tijd staan. 

Afstand: Kerstmarkt Knokke – 217 km van Utrecht

Overnachten in Knokke-Heist:

De kleinschalige kerstmarkt in Oostende vindt plaats in het Leopoldpark en heeft dan ook de bijpassende naam ‘Winter in het Park’. Je kan er schaatsen op de ijspiste of lekker opwarmen met warme chocomel bij één van de winterbarretjes. Kinderen kunnen ook een ritje maken in de carrousel. Daarnaast zijn er allemaal kerststalletjes waar je allerlei handgemaakte winter- of kerstspullen vindt. Natuurlijk kan je hier ook terecht voor traditionele lekkernijen. Betaald parkeren doe je vlakbij het Leopoldpark in de Zeeparking of gratis bij Stadsrandparking Maria-Hendrikapark. Vanaf daar wandel je in 10 à 15 minuten naar het park. Je kan vanaf Maria-Hendrikapark ook lijn 1 nemen naar halte Marie-Joséplein, 75 meter van het Leopoldpark.

Afstand: Kerstmarkt Oostende – 245 km van Utrecht

Overnachten in Oostende:

Wil je wél graag een kerstmarkt bezoeken, maar zijn de kerstmarkten in de grote steden je te massaal en druk? Bezoek dan de kerstmarkt in Lier, ongeveer 25 km ten zuidoosten van Antwerpen. Het centrum van Lier is in de kerstperiode één groot kerstdorp. Particulieren verkopen spullen voor het goede doel en daarnaast staan er ook de traditionele houten kerstkraampjes met kerstspullen en allerlei lekkernijen. ’s Avonds worden er allerlei feesten op de kerstmarkt georganiseerd. In het centrum van Lier kan je betaald parkeren, maar na 19:00 uur en op zon- en feestdagen is parkeren gratis.

Afstand: Kerstmarkt Lier – 144 km van Utrecht

Overnachten in Lier:

De kerstmarkt van Gent is door de jaren heen steeds verder uitgebreid tot de huidige Gentse Winterfeesten. Op het Sint-Baafsplein, bij de kathedraal, is een kerstmarkt met prachtige sfeerverlichting en kraampjes waar van alles te verkrijgen is. Daarnaast kan je schaatsen op de ijsbaan en een bezoek brengen aan het kinderdorp. Of maak een ritje in het verlichte reuzenrad. Als laatste parkeer je het best op een P+R-locatie. Hier parkeer je gratis en met het openbaar vervoer reis je van en naar het centrum.

Afstand: Gentse Winterfeesten – 189 km van Utrecht

Overnachten in Gent:

Mechelen is altijd al een bijzondere stad met veel historische gebouwen, maar rondom kerst is de sfeer in Mechelen helemáál betoverend. De stad organiseert tal van kerst- en winteractiviteiten in het kader van ‘Mechelen houdt je warm’. Op de Schaatsboot aan de Haverwerf kan je zelf schaatsen, maar ook genieten van optredens op de schaatsbaan. Of geniet van Mechelse streekproducten onder het genot van een lokaal biertje in de Winter Lounge, ook aan de Haverwerf. Op verschillende plaatsen in de stad zijn winterbarretjes te vinden in après-skisfeer. Als ‘Mechelen in Vuur en Vlam’ plaatsvindt, kan je vanaf de namiddag in de hele binnenstad genieten van allerlei vuuracts, winterwandelingen en vuur- en luchtvoorstellingen.

Natuurlijk ontbreekt ook de traditionele kerstmarkt niet. Bij de Kerstmarkt aan de Dijle hebben ze volop handgemaakte kerstdecoraties, allerlei kerstcadeaus en traditionele lekkernijen. Parkeren tijdens de kerstmarkt kan het beste op de Parking Rode Kruisplein. Daar kan je in het weekend gratis parkeren en doordeweeks tegen een lager tarief dan in het centrum. Als laatste vaart de watertaxi tijdens de kerstmarkt op enkele zaterdagen en zondagen gratis van het Keerdok naar de Haverwerf, in het centrum van Mechelen.

Afstand: Kerstmarkt Mechelen – 150 km van Utrecht

Overnachten in Mechelen:

Aalst, tussen Gent en Brussel, is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij ‘kerstmarkt’. Toch is het zeker de moeite waard om de kerstmarkt van Aalst te bezoeken. De Kerstman heeft een eigen huis op de Grote Markt en op het Werfplein kan je terecht op de ijspiste en bij de winterbar. Behalve de traditionele kerstspullen en lekkernijen, vind je in Aalst ook typisch Aalsterse streekproducten zoals Aalsterse vlaai, lokale bieren en wijnen. Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages van Aalst. Op zondag of na 18.00 uur op de overige dagen kan je gratis parkeren op de parking Keizershallen, 500 meter van het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Aalst – 198 km van Utrecht

Overnachten in Aalst:

Op het Kolonel Dusartplein vindt jaarlijks Winterland Hasselt plaats. Behalve een betoverende kerstmarkt zijn er ook allerlei attracties en is er een schaatsbaan. Vanuit het reuzenrad kijk je uit over de verlichte stad. In het huis van de Kerstman kan je een rondleiding krijgen en op de foto gaan. Bij de kraampjes staan ambachtslieden hun waar te verkopen en ook tal van traditionele lekkernijen zijn hier verkrijgbaar. Met al deze redenen is het logisch dat de wintermarkt in Hasselt op het lijstje van leukste kerstmarkten in België staat. Je kan parkeren in één van de betaalde parkeergarages of gebruik maken van een P+R locatie. Daar parkeer je gratis en vervolgens reis je met het openbaar vervoer van en naar de binnenstad.

Afstand: Wintermarkt Hasselt – 157 km van Utrecht

Overnachten in Hasselt:

De Leuvense Kerstmarkt heeft een authentieke sfeer met traditionele lekkernijen en streekproducten. Het is één van de oudste kerstmarkten in België. In het sparrenbos staat het huis van de Kerstman, waar je altijd even binnen kunt lopen. Behalve de kraampjes met kerstspullen en versnaperingen, staan er tegenwoordig ook foodtrucks op de kerstmarkt. Nóg meer lekkers om uit te kiezen dus! Het historische centrum van Leuven is autovrij, maar hier omheen kan je (betaald) parkeren op diverse plaatsen. Je kan ook gebruik maken van gratis of goedkope parkeerlocaties aan de rand van de stad en met het openbaar vervoer naar het centrum reizen.

Afstand: Kerstmarkt Leuven – 189 km van Utrecht

Overnachten in Leuven:

Brussel heeft de grootste kerstmarkt van België. Alle straten en pleintjes in het centrum zijn in kerstsfeer gebracht en overal staan kraampjes met kerstspullen en allerlei lekkernijen. Een grote versierde kerstboom vind je op de Grote Markt. Hier vindt ook de Klank en Lichtshow plaats. Op het Muntplein is een overdekte ijsbaan en her en der staan verlichte kermisattracties. Parkeren kan in één van de betaalde parkeergarages, maar in de kerstperiode is het wel erg druk in de stad. Je kan beter parkeren op één van de acht P+R locaties. Parkeren is daar gratis. Met de bus, tram of metro reis je naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Brussel – 170 km van Utrecht

Overnachten in Brussel:

In het lijstje met kerstmarkten in België mag de grootste en oudste kerstmarkt van België niet ontbreken. Deze vind je in Luik. Op het belangrijkste en bekendste plein van de stad, Place Saint Lambert, vindt de kerstmarkt van Luik plaats. Ook hier direct omheen zijn volop kraampjes. Jaarlijks wordt hier een compleet kerstdorp gebouwd, compleet met burgemeester en gemeenteraad. Je kan hier heerlijk rondslenteren, kerstspullen kopen en genieten van allerlei traditionele lekkernijen. De markt trekt vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook een ijsbaan en reuzenrad ontbreken niet op de kerstmarkt van Luik. Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages van Luik. Ook kan je gebruik maken van één van de P+R locaties. Daar parkeer je gratis of goedkoop en je reist met het openbaar vervoer naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Luik – 209 km van Utrecht

Overnachten in Luik:

In het park Roi Baudouin vindt de kerstmarkt van Durbuy plaats, compleet met ijsbaan. Ook de rest van het historische centrum van Durbuy, ook wel de kleinste stad ter wereld genoemd, is in deze periode versierd met lampjes en kerstversiering. Overal zijn kraampjes met kerstspullen en traditionele lekkernijen te vinden. Parkeren in Durbuy zelf is lastig. Ongeveer 900 meter buiten het centrum is een grote, gratis parkeerplaats.

Afstand: Kerstmarkt Durbuy – 259 km van Utrecht

Overnachten in Durbuy:

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!