« Terug naar het blogoverzicht
Kerstmarkten in Frankrijk

Ronddwalen in het middeleeuwse Montbéliard met oude ambachten, zwieren over de Parijse ijsbaan of toch liever genieten van Elzasser specialiteiten in Colmar? Frankrijk heeft een eeuwenoude traditie wat kerstmarkten betreft. Dat begon al in 1570 met de eerste kerstmarkt in Straatsburg. Nu is een dagje op en neer naar Frankrijk misschien net iets te ver, maar voor een sfeervol weekendje weg of een midweek vakantie zijn de afstanden prima te doen. Breakzy laat je hieronder zien wat de leukste, niet te missen kerstmarkten in Frankrijk, allemaal op minder dan 750 km van Utrecht zijn. Waar gaat jouw volgende tripje naartoe?

Tijdens de kerstmarkt wordt de hele binnenstad van Lille in kerstsfeer gebracht. Overal lichtjes, kerstversiering, een grote versierde kerstboom en kerststalletjes. Vanuit het prachtig verlichte reuzenrad op de Grote Markt kijk je uit over de sfeervolle, verlichte stad. Bij de kraampjes vind je zowel authentieke, traditionele lekkernijen en cadeautjes als internationale ambachtelijke producten. Vele culturen zijn op de kerstmarkt van Lille vertegenwoordigd. Betaald parkeren kan in één van de betaalde parkeergarages, maar parkeerplaatsen in de binnenstad zijn schaars. Beter kan je gebruik maken van één van de metroparkings of centrumparkings met pendelbus.

Afstand: Kerstmarkt Lille/Rijssel – 297 km van Utrecht

De kerstmarkt van Metz is de belangrijkste kerstmarkt van de Franse streek Lorraine. Behalve de kerststalletjes en straten, is ook de Kathedraal van Metz verlicht. Je vindt er allerlei kerstspullen, warme winterkleding en traditionele lekkernijen. De meeste kraampjes staan op Place Saint Louis, maar ook op Place du Forum en Place Saint Jaques vind je allerlei stalletjes en activiteiten. Op Place du Forum staat bijvoorbeeld het dorp van de Kerstman. Vanuit het reuzenrad heb je uitzicht op de verlichte stad. In Metz kan je betaald parkeren in één van de parkeergarages of op de betaalde parkeerterreinen.

Afstand: Kerstmarkt Metz – 434 km van Utrecht

Parijs is ’s avonds altijd al heel sfeervol verlicht, maar in de kerstperiode is Parijs helemaal betoverend. In Parijs heb je niet één kerstmarkt, maar op elk pleintje vind je er wel één. Zeer sfeervol is de kerstmarkt van Montmartre, vlakbij de Sacre Coeur. Voor het enorme reuzenrad moet je naar Place de la Concorde, voor de bekendste kerstmarkt naar Champs Élysées en voor de grootste naar La Défense. Rondom de Eiffeltoren is de kerstmarkt zeer internationaal. Producten van over de hele wereld worden hier verkocht, maar je kan ook schaatsen op de ijsbaan. Parkeren in het centrum van Parijs is niet aan te raden. Wie kent niet de beelden van rijen auto’s met slechts centimeters ruimte ertussen? Beter kan je aan de rand van de stad parkeren en de metro naar het centrum nemen. Vooraf een parkeerplaats reserveren is ook zeker de moeite waard. Dat is vaak een stuk voordeliger.

Afstand: Kerstmarkt Parijs – 475 km van Utrecht

De kerstmarkt van Straatsburg behoort tot één van de grootste kerstmarkten in Europa. Het is ook de oudste kerstmarkt van Frankrijk. Deze traditie gaat eeuwen terug, tot het jaar 1570! Op verschillende plekken in Straatsburg zijn activiteiten en kraampjes te vinden. De grootste kerstmarkt in Straatsburg is de Christkindelsmärik, maar ook in andere straten en op pleinen zijn tal van kerststalletjes te vinden. Op de kerstmarkt kan je veel handgemaakte spullen en Elzasser streekproducten kopen, zoals Elzasser wijn, lokale bieren, snoep en banketwaren. Op Place Kléber staat een enorme kerstboom. In de binnenstad zijn parkeerplaatsen schaars. Je kan beter gebruik maken van een P+R locatie. Daar parkeer je voor een laag dagtarief en krijg je vervoerstickets voor het openbaar vervoer naar het centrum (heen en terug).

Afstand: Kerstmarkt Straatsburg – 577 km van Utrecht

Zonder kerstmarkt is Colmar al een ontzettend sfeervolle stad met al die gekleurde middeleeuwse vakwerkhuizen, maar in de kerstperiode is deze stad helemaal betoverend! Je vindt er verlichte kerstkraampjes en ook alle straten en huizen zijn versierd. Op verschillende plaatsen in Colmar zijn kerstmarkten te vinden. Loop je rond in het historische centrum, dan kom je ze vanzelf allemaal tegen. Petite Venise is het leukst voor kinderen: ze kunnen een brief aan de Kerstman versturen en kijken hun ogen uit bij de bewegende kerststal. Rondom Place Jeanne d’Arc kan je allerlei lokale traditionele producten vinden. Parkeren kan je het beste aan de rand van de stad. Deze betaalde parkeergarages worden met borden aangegeven.

Afstand: Kerstmarkt Colmar – 637 km van Utrecht

De kerstmarkt van het middeleeuwse stadje Montbéliard wordt, vanwege de verlichting, beschouwd als één van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk. Deze kerstmarkt vindt plaats rondom de Temple Saint-Martin. Oude ambachten en lokale producten zijn hier volop te zien en te krijgen. Er is een kinderdorp met ijsbaan en elfjesatelier. De kerstmarkt is van eind november tot kerst dagelijks geopend. Kijk voor de exacte data en tijden op de website. Betaald parkeren kan in één van de parkeergarages in de binnenstad. Aan de rand van de stad zijn gratis parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij Parking Champ de Foire. Vanuit daar loop je in 10 minuten naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Montbéliard – 668 km van Utrecht