« Terug naar het blogoverzicht
Kerstmarkten in Frankrijk

Ronddwalen in het middeleeuwse Montbéliard met oude ambachten, zwieren over de Parijse ijsbaan of genieten van Elzasser specialiteiten in Colmar? Frankrijk heeft een eeuwenoude traditie wat kerstmarkten betreft. Dat begon al in 1570 met de eerste kerstmarkt in Straatsburg. Nu is een dagje op en neer naar Frankrijk misschien wat ver, maar voor een sfeervol weekend weg of een midweek vakantie zijn de afstanden prima te doen. Breakzy laat je hieronder zien wat de leukste kerstmarkten in Frankrijk zijn, alle op minder dan 750 kilometer van Utrecht. 

Kerstmarkt Lille/Rijssel

Tijdens de kerstmarkt wordt de hele binnenstad van Lille in kerstsfeer gebracht. Overal lichtjes, kerstversiering, een grote versierde kerstboom en kerststallen. Vanuit het prachtig verlichte reuzenrad op de Grote Markt kijk je uit over de sfeervolle stad. Bij de kraampjes vind je zowel authentieke, traditionele lekkernijen en cadeaus als internationale ambachtelijke producten. Vele culturen zijn op de kerstmarkt van Lille vertegenwoordigd. Betaald parkeren kan in een van de parkeergarages, maar parkeerplaatsen in de binnenstad zijn schaars. Beter kan je gebruikmaken van een van de metro- of centrumparkings met pendelbus.

Afstand: Kerstmarkt Lille/Rijssel – 297 km van Utrecht

Overnachten in Lille

De kerstmarkt van Metz is één van de belangrijkste kerstmarkten in Frankrijk met name in de Franse streek Lorraine (Lotharingen). Behalve de kerststalletjes en straten, is ook de Kathedraal van Metz verlicht. Je vindt er allerlei kerstspullen, warme winterkleding en traditionele lekkernijen. De meeste kraampjes staan op Place Saint-Louis, maar ook op Place du Forum en Place Saint-Jaques zijn stalletjes en activiteiten. Op Place du Forum staat bijvoorbeeld het dorp van de Kerstman. Vanuit het reuzenrad heb je uitzicht op de verlichte stad. In Metz kan je betaald parkeren in een van de garages of op de betaalde parkeerterreinen.

Afstand: Kerstmarkt Metz – 434 km van Utrecht

Overnachten in Metz

Parijs is ’s avonds altijd al sfeervol verlicht, maar in de kerstperiode is de hoofdstad helemaal betoverend. In Parijs vind je op elk pleintje wel één kerstmarkt. Zeer sfeervol is de kerstmarkt van Montmartre, vlakbij de Sacré Coeur. Voor het reuzenrad moet je naar Place de la Concorde, voor één van de mooiste kerstmarkten naar Parvis de l’Hôtel de Ville en voor de grootste naar La Défense. Rondom de Eiffeltoren is de kerstmarkt internationaal. Producten van over de hele wereld worden hier verkocht, maar je kan ook schaatsen op de ijsbaan. Toch makkelijk dat je zo meerdere kerstmarkten in Frankrijk kan beleven op 1 plek. Parkeren in het centrum van Parijs is niet aan te raden. Beter parkeer je aan de rand van de stad en neem je de metro. Vooraf een parkeerplaats reserveren is ook mogelijk. Dat is vaak een stuk voordeliger.

Afstand: Kerstmarkt Parijs – 475 km van Utrecht

Overnachten in Parijs

De kerstmarkt van Straatsburg behoort tot één van de grootste kerstmarkten in Europa. Het is ook de oudste kerstmarkt van Frankrijk. Deze traditie gaat eeuwen terug, tot het jaar 1570! Op verschillende plekken in Straatsburg zijn activiteiten en kraampjes te vinden. De grootste kerstmarkt in Straatsburg is de Christkindelsmärik, maar ook in andere straten en op pleinen zijn tal van kerststalletjes te vinden. Op de kerstmarkt kan je veel handgemaakte spullen en streekproducten kopen, zoals Elzasser wijn, lokale bieren, snoep en banket. Op Place Kléber staat een enorme kerstboom. In de binnenstad zijn parkeerplaatsen schaars. Je kan beter gebruikmaken van een P+R locatie. Daar parkeer je voor een laag dagtarief en krijg je tickets voor het openbaar vervoer naar het centrum (heen en terug).

Afstand: Kerstmarkt Straatsburg – 577 km van Utrecht

Overnachten in Straatsburg

Zonder kerstmarkt is Colmar al een ontzettend sfeervolle stad met al die gekleurde middeleeuwse vakwerkhuizen, maar in de kerstperiode is deze stad helemaal betoverend! Je vindt er verlichte kerstkraampjes en ook alle straten en huizen zijn versierd. Op verschillende plaatsen in Colmar zijn kerstmarkten te vinden. Loop je rond in het historische centrum, dan kom je ze vanzelf allemaal tegen. Petite Venise is het leukst voor kinderen: ze kunnen een brief aan de Kerstman versturen en kijken hun ogen uit bij de bewegende kerststal. Rondom Place Jeanne d’Arc kan je terecht voor allerlei lokale traditionele producten. Parkeren kan je het best aan de rand van de stad. De parkeergarages worden met borden aangegeven.

Afstand: Kerstmarkt Colmar – 637 km van Utrecht

Overnachten in colmar

De kerstmarkt van het middeleeuwse stadje Montbéliard wordt vanwege de verlichting beschouwd als één van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk. Deze kerstmarkt vindt plaats rondom de Temple Saint-Martin. Oude ambachten en lokale producten zijn hier volop te zien en te krijgen. Er is een kinderdorp met ijsbaan en elfjesatelier. De kerstmarkt is van eind november tot kerst dagelijks geopend. Kijk voor de exacte data en tijden op de website. Betaald parkeren kan in één van de parkeergarages in de binnenstad. Aan de rand van de stad zijn gratis parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij Parking Champ de Foire. Vanuit daar loop je in 10 minuten naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Montbéliard – 668 km van Utrecht

Overnachten in Montbéliard

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!