« Terug naar het blogoverzicht
Kerstmarkten in Duitsland

Denk je aan kerstmarkten, dan denk je aan kerstmarkten in Duitsland. Het land heeft dan ook een eeuwenoude traditie op dat gebied, al sinds de middeleeuwen. En handig: je bent er zo, of je nu in het noorden of zuiden van Nederland woont. Dus worden het Aachener Printen bij je heiße Schokolade, Neurenberger Knickcknacks of liever een stukje kerststol voor het goede doel op het Dresdener Stollenfest? Wij zetten hier de leukste kerstmarkten in Duitsland, op maximaal 750 kilometer rijden van Utrecht, voor je op een rijtje. Frohe Weihnachten!

Kerstmarkt Oberhausen

Oberhausen heeft twee kerstmarkten. De eerste vind je naast het bekende winkelcentrum CentrO. De tweede staat in het oude centrum van Oberhausen, in traditionele stijl met oude ambachten. Er staat een historische carrousel en voor de kinderen rijdt een treintje. Daarnaast heeft Oberhausen een sprookjesbos en winterlandschap tijdens de kerstmarkt. CentrO ligt naast snelweg A42 en heeft 14.000 gratis parkeerplaatsen. Voor de kerstmarkt in het centrum kan je betaald parkeren in een van de garages. De kerstmarkt ligt vlakbij Oberhausen Haubtbahnhof (Centraal Station).

Afstand: Kerstmarkt Oberhausen – 156 km van Utrecht

Overnachten in Oberhausen

Een andere leuke kerstmarkt in Duitsland is de traditionele kerstmarkt van Duisburg. Overal staat er houten kraampjes met lokale producten, maar liefst 750 kerstbomen en typisch Duitse lekkernijen. Ook zijn er een ijsbaan en een groot reuzenrad op de kerstmarkt. Deze gezellige, overzichtelijke markt trekt jaarlijks vele bezoekers, waaronder veel Nederlanders.

Afstand: Kerstmarkt Duisburg – 167 km van Utrecht

Overnachten in Duisburg

De kerstmarkt van Essen staat bekend om het internationale karakter. Dat zie je in de spullen die in de kraampjes verkocht worden, maar natuurlijk ook in het culinaire aanbod. Op de Flachsmarkt vindt traditioneel de middeleeuwse markt plaats, met allerlei oude ambachten. Je kan parkeren in één van de betaalde parkeergarages.

Afstand: Kerstmarkt Essen – 170 km van Utrecht

Overnachten in Essen

De meeste Nederlanders die een Duitse kerstmarkt bezoeken, gaan naar die van Düsseldorf. Relatief dichtbij en zeer sfeervol met zes verschillende pleinen vol kerstspullen en eettentjes. Elk plein is in een andere stijl ingericht. Op het marktplein staat altijd een enorme kerstboom met kraampjes eromheen. Parkeren kan bij één van de betaalde garages in de stad. Langs de Rijn is ook een grote parkeerplaats waar je een vast dagtarief (zo’n 10 euro) betaalt. Als je dan zover mogelijk doorrijdt richting het reuzenrad, hoef je niet eens ver te lopen.

Afstand: Kerstmarkt Düsseldorf – 193 km van Utrecht

Overnachten in Düsseldorf

Vlakbij de kerstmarkt, op slechts vijf minuten lopen ligt het Ruby Luna Hotel Düsseldorf. Dit luxe hotel heeft moderne, lichte kamers met uitzicht over de hele stad en een sfeervol ingerichte bar. Je begint de dag met een goed ontbijt in het hotel om vervolgens los te gaan op alle pleintjes van de kerstmarkt. ‘s Avonds eet je een heerlijk burger-cocktailmenu bij Peter Panne, absoluut een aanrader!

In het centrum van Aken, vlakbij het stadhuis, vindt jaarlijks de kerstmarkt plaats. De tientallen kraampjes bieden je allerlei kerstspullen en lekkernijen, zoals de traditionele Aachener Printen. Dit zijn popjes van kruidkoek die al eeuwenlang in Aken gemaakt worden. Parkeren kan in één van de parkeergarages van de stad of aan de rand van de stad bij een P + R locatie.

Afstand: Kerstmarkt Aken – 196 km van Utrecht

Overnachten in Aken

In het historische centrum van Münster staan jaarlijks verschillende traditionele kerstmarkten. Je loopt zo van de ene naar de andere markt. Allerlei plaatselijke lekkernijen en typisch Duitse kerstspullen koop je bij de driehonderd kraampjes die de markten ongeveer tellen. De oudste kerstmarkt van Münster vind je bij het Rathaus. Bijzonder is de Lamberti-kerstmarkt naast de gelijknamige kerk. Hier is alles blauwverlicht, wat het een heel aparte sfeer geeft. Je kan betaald parkeren in één van de garages in het centrum of gebruikmaken van P+R. Je parkeert dan gratis en reist met het openbaar vervoer de stad in.

Afstand: Kerstmarkt Münster – 202 km van Utrecht

Overnachten in Münster

De kerstmarkt van Dortmund, in het historische centrum, is één van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Hier staat de grootste kerstboom ter wereld, met een hoogte van 48 meter. De boom staat op de Hansamarkt in het historische centrum. Op de Oude Markt worden dagelijks kerstshows op het podium vertoond. De kerstmarkt staat vol kraampjes waar je allerlei lokale lekkernijen kunt verkrijgen en natuurlijk tal van kerstspullen. Parkeren kan in één van de parkeergarages in het centrum of bij een P+R locatie aan de rand van Dortmund. Dan parkeer je goedkoop en reis je met het openbaar vervoer naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Dortmund – 209 km van Utrecht

Overnachten in Dortmund

De kerstmarkt van Keulen is eigenlijk niet één kerstmarkt, maar bestaat uit maar liefst zes kerstmarkten. Het bekendste plein is dat bij de Dom van Keulen. Hier zie je overal kraampjes en kerstverlichting, met de indrukwekkende Dom op de achtergrond. Behalve de standaard kraampjes met kerstspullen, bratwurst en glühwein vind je in Keulen ook alternatieve markten, zoals de Holy Shit Shopping. De kerstmarkt van Keulen is populair onder Nederlanders, mede doordat de afstand erheen niet zo groot is. Je kan er een dagtrip van maken, al pik je natuurlijk veel meer van de sfeer mee als je hier enkele dagen verblijft. Er is genoeg te doen! Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages in het centrum. Ook zijn er een aantal P + R mogelijkheden aan de rand van de stad waar je goedkoop parkeert en met het openbaar vervoer naar de stad reist.

Afstand: Kerstmarkt Keulen – 229 km van Utrecht

Overnachten in Keulen

Braunschweig is een Duitse Hanzestad uit de 10e eeuw. Dat zie je goed terug in het straatbeeld aan de vele historische gebouwen. Tel daar de magische kerstsfeer en traditionele zangkoren bij op en je waant je eeuwen terug in de tijd. Daarom staat Braunschweig ook op ons lijstje van kerstmarkten in Duitsland. Als je de stadhuistoren beklimt heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages in de binnenstad of gebruikmaken van een P+R locatie. Dan parkeer je gratis of goedkoop en je reist met het openbaar vervoer naar het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Braunschweig – 416 km van Utrecht

De kerstmarkt van Goslar is een relatief kleine, maar erg sfeervolle kerstmarkt. In de kerstperiode wordt een besneeuwd dennenbos nagebouwd, wat deze historische plaats een betoverende aanblik bezorgt. De kerstmarkt bestaat uit zo’n tachtig houten kerstkraampjes waar je kerstproducten en traditionele lekkernijen kunt kopen met een carillonconcert op de achtergrond. De kerstmarkt heeft een speciale familiedag met uitgebreid kinderprogramma. Ook wordt er in één weekend kerstmarkt gehouden in de Rammelsberg Mijn. Kijk voor exacte data en openingstijden op de website. De kerstmarkt van Goslar ligt op twintig minuten rijden van snelweg A7 en een uur rijden van Hannover. In het centrum kan je betaald parkeren in een van de garages.

Afstand: Kerstmarkt Goslar – 450 km van Utrecht.

Eén van de bekendste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt van Neurenberg. De kerstmarkt in de historische binnenstad is de Kinder Christkindlesmarkt, maar er omheen zijn vele kleinere markten te vinden. Natuurlijk ontbreken de traditionele lekkernijen niet, zoals de Neurenberger knickcknack en Neurenberger kerstengelen. Je vindt ze overal in de kerststalletjes. Betaald parkeren kan in één van de parkeergarages in het centrum. Aan de rand van Neurenberg parkeer je gratis. Met het openbaar vervoer kan je vervolgens naar de binnenstad reizen.

Afstand: Kerstmarkt Neurenberg – 623 km van Utrecht

Berlijn heeft meer dan tachtig kerstmarkten in de stad, te veel om in één weekend te bezoeken eigenlijk. De bekendste zijn de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche en bij Potsdamer Platz (Sony Center), maar in elke wijk vind je er wel een. Bij de Gendarmenmarkt staat de grootste. Overal staan kraampjes met verlichting, lekkernijen en kerstspullen, maar ook verlichte attracties als een reuzenrad of carrousel. De auto zet je in een van de betaalde parkeergarages in het centrum. Ook heeft Berlijn veel P+R locaties in de buitenwijken, vanuit waar de S-Bahn of U-Bahn je naar het centrum brengt.

Afstand: Kerstmarkt Berlijn – 635 km van Utrecht

Overnachten in Berlijn

De kerstmarkt van Dresden is één van de oudste kerstmarkten in Duitsland met een traditie van maar liefst 500 jaar. Her en der worden shows opgevoerd voor zowel kinderen als volwassenen. De kraampjes liggen verspreid over 15.000 vierkante kilometer. De bekendste traditie in Dresden is het bakken van de grootste kerststol van Duitsland. Het bijbehorende ‘Stollenfest’ wordt in december gehouden. Na de parade wordt de kerststol van 3000 kilo aangesneden met een gigantisch groot mes. Je kan betaald parkeren in de parkeergarages van het centrum, betaald openbaar parkeren op straat of gebruikmaken van één van de P+R-locaties aan de rand van het centrum.

Afstand: Kerstmarkt Dresden – 715 km van Utrecht

Overnachten in Dresden

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!