« Terug naar het blogoverzicht
Kerstmarkten in Nederland

Wist je dat je voor een sfeervolle, leuke kerstmarkt niet eens meer de grens over hoeft? Ook Nederland heeft volop kerstmarkten en jaarlijks komen er meer en meer bij. In Deventer wordt de kerstmarkt gecombineerd met het Charles Dickens Festijn en Leiden heeft zelfs een drijvende kerstmarkt. Hoe bijzonder is dat?! Of wat dacht je van de Valkenburgse grotten compleet in kerstsfeer? Lees verder om te zien welke kerstmarkten je dit jaar écht wilt gaan bezoeken!

De grootste kerstmarkt van Nederland vindt jaarlijks plaats in Dordrecht. De historische binnenstad wordt in deze periode omgetoverd in een magische kerstsfeer. Er vinden allerlei activiteiten en optredens plaats. Op de Visbrug staat een kerstpodium waar de KerstDJ de hele dag muziek draait. Of ga op de foto met de Kerstman en Rudolf. Ook kan je luidkeels meezingen met kerstklassiekers tijdens de Christmas-sing-a-long. Parkeren kan je het beste bij Businesspark Amstelwijck (gratis) of op parkeerplaats Kil 1 & 2 (gratis op zaterdag en zondag). Vanaf deze parkeerplaatsen rijden gratis pendelbussen naar de binnenstad.

Afstand: Kerstmarkt Dordrecht – 57 km van Utrecht

De kerstmarkt van Valkenburg trekt jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland. De kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg is zelfs de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van heel Europa. De grot heeft ruime gangen die vol staan met kerststalletjes en winterse taferelen. In de grot van MergelRijk kijk je je ogen uit. Overal staan kerstminiaturen waaronder honderden huisjes en bewegende attracties. In de prachtig versierde Fluweelengrot staan allerlei kerstwinkeltjes met ambachtelijke producten, kerstdecoratie en kerstcadeautjes. In de Wilhelminagrot kan je de zandsculpturen bewonderen. Voor de grotten betaal je entree om deze kerstmarkten te bezoeken. Tegen betaling kan je ook een ritje maken in de verlichte kabelbaan of de rodelbaan (alleen bij goed weer geopend). Natuurlijk kan je ook het winkelcentrum van Valkenburg bezoeken om de kerstsfeer op te snuiven of te genieten van de Christmas Parade. In de binnenstad zijn enkele betaalde parkeerplaatsen en parkeergarages. In de buitenwijken, veelal buiten het centrum, kan je gratis parkeren.

Afstand: Kerstmarkt Valkenburg – 184 km van Utrecht

De kerstmarkt van Maastricht, ‘Magisch Maastricht’, vindt volgens een jarenlange traditie plaats op het Vrijthof. Rondom de ijsbaan staan tal van kerststalletjes met kerstspullen, handgemaakte producten en traditionele lekkernijen. Naast de kerstmarkt staat er ook een reuzenrad met uitzicht over alle verlichte kraampjes. In de Dickens Village op het Vrijthof vind je traditionele ambachtslieden aan het werk. Parkeren in de kerstperiode in de binnenstad lukt vaak niet. Al heel vroeg zijn de parkeergarages vol. Je kan tegen een redelijk dagtarief parkeren bij een Park + Walk, op 10 minuten lopen van het centrum. Dat zijn de parkeerterreinen bij het Stadspark, de Noorderbrug en bij de Cabergerweg.

Afstand: Kerstmarkt Maastricht – 180 km van Utrecht

De kerstmarkt in Deventer is anders dan andere kerstmarkten. Deze kerstmarkt wordt gecombineerd met het Charles Dickens Festijn. Sta dus niet raar te kijken als je Scrooge of Oliver Twist op straat tegenkomt. Maar liefst 950 acteurs treden in de voetsporen van Charles Dickens’ personages. Van weeskind tot hoge edele, ze lopen allemaal rond in Hanzestad Deventer tijdens het Charles Dickens Festijn. De kerstmarkt vindt plaats bij het Grote Kerkhof. Tal van traditionele lekkernijen, streekproducten, kerstspullen en handgemaakte producten staan uitgestald in de vele kerststalletjes. Let op: de openingstijden van de kerstmarkt en het Charles Dickens Festijn verschillen wel iets van elkaar. Check de website voor exacte locaties en tijden. Het Charles Dickens Festijn is gratis, maar soms zijn er wachttijden bij de entree. Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages. Ook is er een extra betaald parkeerterrein, dat met borden vanaf de snelweg wordt aangegeven. Vanuit daar wordt je met de pendelbus naar het centrum gebracht.

Afstand: Kerstmarkt Deventer – 87 km van Utrecht

Meteen na het vertrek van Sinterklaas wordt Roermond omgetoverd in kerstsfeer. De historische binnenstad wordt verlicht en aangekleed. Her en der vinden optredens en acts plaats zoals de ganzenfanfare en zanggroepen. De Kerstman strijkt neer in Santa’s House in Winkelcentrum Roercenter en na kerst wordt dit het Winterpaleis met de Winterkoning. Betaald parkeren kan in één van de parkeergarages in het centrum. Je kan ook parkeren bij Het Designer Outletcenter voor een laag dagtarief. Vanaf daar ben je in 15 minuten lopen in het centrum

Afstand: Kerstmarkt Roermond – 143 km van Utrecht

Royal Christmas Fair Den Haag

Aan het Lange Voorhout, in het historische centrum van Den Haag, vindt jaarlijks de Royal Christmas Fair The Hague plaats. Op deze betoverende kerstmarkt vinden allerlei activiteiten voor jong en oud plaats. Natuurlijk vind je hier ook de kerststalletjes waar je je kerstinkopen kunt doen of kunt genieten van traditionele lekkernijen. In het eerste weekend van de Royal Christmas Fair vindt de kinderkerstmarkt plaats. Extra leuk om juist dat weekend de kerstmarkt met kinderen te bezoeken. Je kan betaald parkeren in één van de parkeergarages van Den Haag. Wat je beter kan doen, is vooraf een goedkope parkeerplek reserveren met de 4 uur voordeelkaart. Dan betaal je een lager tarief. Den Haag heeft aan de rand van de stad ook P+R locaties, waar je voordelig of gratis parkeert en vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum reist.

Afstand: Royal Christmas Fair Den Haag – 68 km van Utrecht

Je kan eigenlijk niet spreken van dé kerstmarkt van Amsterdam. Op elk plein en in elk park is wel een kerstmarkt of winteractiviteit te vinden. De traditionele kerstboom staat voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Op het Rembrandtplein wordt Winterplaza georganiseerd en op het Museumplein vind je ‘Christmas Village on Ice’, een betoverend kerstdorp met ijsbaan. Daarnaast vindt jaarlijks het Amsterdam Light Festival plaats, met speciale Light Festival rondvaarten. Tijdens het Amsterdam Light Festival zijn ook de grachten verlicht door allerlei lichtkunstwerken. Behalve de traditionele kerstactiviteiten en kerststalletjes heeft Amsterdam ook allerlei alternatieve markten zoals de ‘Pure Wintermarkt’ met biologische en duurzame producten, de Sissi-Boy Kerstmarkt en de Funky Xmas Market. Parkeren in de binnenstad van Amsterdam is duur en lastig. Parkeerplaatsen zijn er schaars. Parkeren kan het beste bij een P+R locatie. Daar parkeer je gratis of goedkoop en met de tram, metro of trein reis je naar het centrum van Amsterdam.

Afstand: Kerstmarkt Amsterdam – 49 km van Utrecht

De kerstmarkt van Leiden is de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Dat geeft het geheel een heel bijzondere uitstraling. Op de Nieuwe Rijn vind je tal van kraampjes en zelfs een drijvende ijsbaan ontbreekt niet. In de gehele kerstperiode vinden tal van activiteiten plaats zoals het Kerstcircus Leiden, de Korenweekenden en de nostalgische kermis. Je kan in deze periode ook een winterse rondvaart maken en natuurlijk kan je onderweg de Kerstman tegenkomen. Betaald parkeren kan op één van de parkeerterreinen of in de parkeergarages. Je kan ook gebruik maken van een P+R locatie. Daar parkeer je gratis of heel goedkoop en met het openbaar vervoer reis je vervolgens naar het centrum. Entree van de drijvende kerstmarkt is gratis.

Afstand: Drijvende Kerstmarkt Leiden – 57 km van Utrecht

Net na Sinterklaas vindt jaarlijks in Heemskerk de Castle Christmas Fair plaats. Tijdens deze Fair vind je in en rondom het eeuwenoude Slot Assumburg een kerstbazaar vol kerststalletjes, lekkernijen en optredens. Behalve moderne optredens hoor je hier ook middeleeuwse kerstliederen, geheel in stijl met de locatie. Doordat de Castle Christmas Fair plaatsvindt in een historische kasteel met kasteeltuin is de sfeer betoverend. Voor deze kerstmarkt betaal je entree. Kaarten kan je aan de deur kopen, maar ook vooraf tegen een lager tarief. Parkeren kan op een speciaal parkeerterrein waar je een vast tarief betaalt voor het parkeren en de shuttle bus. Verkeersregelaars en gele borden brengen je naar dit parkeerterrein.

Afstand: Castle Christmas Fair Heemskerk – 75 km van Utrecht

In de binnenstad van Haarlem staat jaarlijks een nostalgische kerstmarkt. Deze sfeervolle kerstmarkt behoort tot de grootste van Nederland, met ruim 300 kramen. Hier vind je een gigantisch aanbod aan kerstspullen en natuurlijk ook traditionele lekkernijen. Je kan op de foto met de Kerstman, je laten schminken of een kerstmuts versieren. Oude ambachten en mensen in traditionele klederdracht lopen rond in de Schaghelstraat . Op de Botermarkt heb je zondag het activiteitenplein met tal van optredens en andere activiteiten voor het goede doel. De kerstmarkt van Haarlem is in 2017 door Verkeersbureaus.info verkozen tot de beste kerstmarkt van Nederland. Betaald parkeren kan in één van de parkeergarages in het centrum. Ook kan je gebruik maken van een P+R locatie. Daar parkeer je gratis en met het openbaar vervoer reis je naar het centrum. Check op de website wanneer de kerstmarkt plaatsvindt, want deze kerstmarkt duurt slechts twee dagen!

Afstand: Kerstmarkt Haarlem – 64 km van Utrecht