Elke streek in Duitsland heeft zo zijn eigen specialiteiten met een eigen verhaal. De Eifel was vroeger een arm gebied waarin boeren en mijnwerkers hard moesten werken om genoeg geld te verdienen voor hun gezin. Culinaire liflafjes konden ze zich niet permitteren en het eten bestond voornamelijk uit zware kost voor de harde werkers. Bijvoorbeeld ‘Döppekoochen’, een gerecht met aardappels, spek en uien en ‘Bonne Strüh’, een gerecht met zuurkool, witte bonen en vlees. In moderne vorm kom je deze gerechten nog veel op de kaart tegen. In de Eifel wordt ook veel aan wijnbouw gedaan en biergebrouwen, dus je gerechten worden met de lekkerste streekwijnen of lokale bieren geserveerd. Waar je moet zijn, dat lees je hier!
In dit oude stationsgebouw van Frechen kan je niet alleen eten, maar ook huisgemaakt bier, Finchen, drinken. Leuke bijkomstigheid: op afspraak kan je de brouwketels bezichtigen. Het menu bestaat uit enkele lokale specialiteiten, maar ook vlees van over heel de wereld staat op de kaart. Ga je voor een Australische kangoeroefilet, Argentijnse steak of lamssteaks uit Nieuw-Zeeland?
Frechen
Bij Restaurant Café Daus kan je eten of borrelen op het sfeervolle terras of binnen in ‘Haus Daus’, familiebezit sinds de zestiende eeuw. Bij zo’n eeuwenoude traditie horen natuurlijk ook traditionele gerechten. Die vind je dan ook zeker op het menu, naast eigentijdse gerechten. Als je wijnliefhebber bent, probeer dan zeker de bijpassende, lokale wijnen uit de Moezel. Restaurant Café Daus heeft een gunstige ligging, midden in het centrum van het gezellige plaatsje Wittllich.
Wittlich-Land
Typisch Duitse Gemütlichkeit, dat zal je zeker vinden in dit sfeervolle café-restaurant. Hier ga je in Andernach heen voor een drankje met vrienden aan de bar of een traditionele maaltijd met bratkartoffeln en schnitzel. Behalve de vaste kaart is er ook een wisselende dagschotel.
Andernach
Dit is nou typisch zo’n plek waar je even helemaal tot rust komt en opgaat in de prachtige natuur om je heen. Café Haus am Obersee ligt recht aan het water in de plaats Simmerath, in Nationalpark Eifel. Hier ga je lekker op het terras zitten en geniet je met je drankje en huisgemaakt taartje van het uitzicht over het water. Een welverdiende pauze na bijvoorbeeld een wandeling door het park. Check vooraf wel even de openingstijden op de website. Haus am Obersee is alleen in het zomerseizoen geopend. Wil je blijven slapen, dan kan dan ook in Hotel Am Obersee. Extra lang genieten dus!
Simmerath
Vulkan Waldfrieden heeft een prachtige locatie aan de Laacher See. Hier kan je heerlijk pauzeren op het sfeervolle terras, omgeven door bomen, terwijl je geniet van gerechten uit de regio. Of neem plaats binnen in het moderne restaurant met openhaard. Wandel je een klein stukje zuidwaarts, dan kom je bij de Laacher See uit, maar een stukje de andere kant op en je staat bij de Lydiaturm. Vanaf dit observatieplatform heb je prachtig zicht op het meer.
Wassenach
Restaurant Billen vlakbij het Bitburg Waterreservoir, een plek vol recreatie aan, in en op het water. Restaurant Billen is een familiebedrijf met regionale gerechten met een eigen twist. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een traditionele schnitzel, maar dan geserveerd met Italiaanse tagliatelle. Bij dit restaurant hoort ook een distilleerderij waar Eifellikeuren en fruitbrandewijnen worden gemaakt.
Biersdorf am See
Zin in een echt Duitse maaltijd in Aken? De foto alleen zegt al genoeg. Bij Am Knipp kan je terecht voor een traditionele maaltijd met schnitzel, flammkuchen en bratkartoffeln, of om lekker te borrelen in de Biergarten. Binnen vijf minuten sta je op de historische markt en kan je je tour door het prachtige Aken weer vervolgen.
Aken
Midden in het groen, vlakbij Monschau, ligt Café-Bistro Grünental. Heerlijk ontspannen op het gezellige terras met een stukje huisgemaakt gebak. De moderne gerechten worden op mooi opgemaakte borden geserveerd, een streling voor het oog! Behalve vlees- en vis staan er ook volop vegetarische gerechten op het menu.
Grünental/Monschau