« Terug naar het blogoverzicht
via Luxemburg naar Côte d’Azur

Algemeen

Vroeger, of in ieder geval zo’n 30 jaar geleden, was er maar één echte weg van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Namelijk: de enige snelweg. Je reed via Brussel en Lille naar Parijs, vandaar opzij naar Dijon en over de steeds vollere Autoroute du Soleil door naar Perpignan. In de begintijd was er vanaf de Luxemburgs-Franse grens tot Dijon nog helemaal geen snelweg, alles ging over behoorlijke vertragende tweebaanswegen. Dat was nog eens pionieren!

Gelukkig is er tegenwoordig een snellere manier om Zuid-Frankrijk te bereiken: via de Route du Soleil, de snelweg naar de zon. Maar tijdens de weekenden in juli en augustus is deze snelweg dikwijls één grote file, de zogenaamde ‘zwarte zaterdagen’. Neem deze route dus als het kan alleen buiten de zomermaanden of begin je vakantie al onderweg en maak gebruik van onze tips over leuke stops en fijne overnachtingsmogelijkheden.

Deze route naar de Côte d’Azur of Languedoc-Roussillon rijden we via Luxemburg. Je kan daar goedkoop tanken en de tolwegen beginnen pas vanaf Nancy.

Praktisch

  • Afstand

    Afstand Utrecht - Marseille: 1175 kilometer | Afstand Utrecht - Cannes: 1305 kilometer

  • Kosten tol Vanaf

    Tol Utrecht - Marseille: ca. € 68,- | Tol Utrecht - Cannes: ca. € 83,-

Maak het jezelf gemakkelijk bij de tolstations en schaf van tevoren een badge aan. Dan kan je de tolpoorten van Télépéage gebruiken, aangegeven met een ‘T’. Bij sommige kan je met een snelheid van 30 km/u doorrijden, bij anderen moet je wel nog even stoppen aan de slagboom.

Er zijn een paar badges op de markt die allemaal hetzelfde kosten: Bip&Go, Liber-t en APRR Wat kost het? Een kleine bijdrage voor de maand waarin je het gebruikt. In 2019 is dat bedrag bij Bip&Go € 1,70 euro per maand. Gebruik je de badge niet, dan betaal je ook niets.

Leuke stops onderweg

Dijon is een heerlijke stad als tussenstop, vanwege het compacte centrum met mooie winkelstraten rond de kathedraal. Wanneer je de kathedraal bezoekt, sla dan zeker de 6e-eeuwse crypte niet over. In de binnenstad zijn diverse grote parkeergarages, bijvoorbeeld de centraal gelegen Parking Dauphine. Heb je wat meer tijd? Trakteer jezelf dan op een wijnproeverij om meer te weten te komen over de heerlijk bourgondische wijnen. Of pak je kans om in een echt Frans sterrenrestaurant te eten, bijvoorbeeld bij Chapeau Rouge Restaurant William Frachot. Ga op culinaire ontdekking in dit met twee Michelinsterren (2017) gewaardeerde restaurant van chef-kok William Frachot. Hij werkt voornamelijk met producten uit de regio.

Als je er dan toch doorheen rijdt…stop dan eens even voor een heerlijke lunch in Luxemburg stad. Trakteer jezelf op een flammkuchen, bijvoorbeeld bij Café Bel Air. Dit lijkt op een pizza, maar smaakt compleet anders. Echt het proberen waard! Wij zijn sowieso fan van de hoofdstad van dit unieke Groothertogdom. Met zijn talrijke musea, prachtige architectuur, kastelen en gezellige winkelstraten is het zeker een stop van een paar uur waard.

De kids even laten stuiteren? Stop dan tussen Metz en Thionville bij het leuke en overzichtelijke pretpark Walygator Parc. Er zijn in totaal 39 attracties waarvan 4 achtbanen en 5 waterattracties. Perfect om even alle energie kwijt te kunnen voordat jullie weer verder rijden.

Dit is een hele leuk stop voordat je de zuidelijke drukte inrijdt! Op circa 7 minuten rijden van de A31 vind je Jardin des Régates, een plek aan het water die inwoners van de stad Metz opzoeken om even tot rust te komen en te genieten van de natuur. Je kan hier goed wandelen en de kinderen laten uitrazen. Vlakbij zijn ook de dansende fonteinen, die op bepaalde dagen en tijden een kleurrijke watershow met muziek opvoeren. Als je de oever van de Maas een stukje noordwaarts volgt, kom je diverse botenverhuurbedrijven tegen. Nog iets verder, op circa 600 meter van Jardin des Régates, zijn ook restaurants te vinden. In de omgeving is het mogelijk gratis te parkeren.

Meestal laten vakantiegangers Metz links liggen op weg naar het zonnige zuiden. Deze stad is echter wel een stop waard, met haar musea en architectuur uit de renaissance en middeleeuwen. Het huisvest een van de oudste kerken (Eglise St. Pierre aux Nonnains) en het treinstation wordt gezien als het mooiste van Frankrijk. Het is een uiterst knusse stad, met een mooi gerenoveerd centrum, gezellige pleinen vol terrassen en een fijne overdekte markt. Je bent vanaf de A31 zo in het centrum en je hoeft geen lelijke voorstad door. Ben je in de tweede helft van augustus in Metz? Stop dan zeker hier voor de zogenaamde Mirabellenfeesten, gehouden ter ere van dit streekproduct.

De route Utrecht, Luxemburg, Côte d’Azur heeft in onze planner ruim 400 stopplekken! Dus met welk gezelschap je ook op reis bent, je vindt altijd wel een stopplek die bij je past!