« Terug naar het blogoverzicht
Zesdaagse rondreis: Costa Brava & het achterland

Uitzicht onderweg tussen Peratallada en Begur
Trappen naar beneden naar Platja Fonda bij Begur
Door Costa Brava en achterland met onze gehuurde Fiat 500
Wilde paarden in het achterland van de Costa Brava

In deze blog nemen we je mee op rondreis langs de Costa Brava en het achterland. De mooiste plekjes van dit gebied ontdekten we in slechts zes dagen en wat een aangename verrassing was dit! Van toeristenstrand met boulevard vol restaurants en barretjes naar fietsen over het Spaanse platteland. Middeleeuwse dorpjes, het huis van Salvador Dalí vol absurde details en traditionele vissershaventjes. We eten tapas, Thaise curry en Italiaanse lasagne, drinken Catalaanse cerveza (bier) en Spaanse wijn, genieten van zon en zwemmen in een heerlijk opgewarmde Middellandse zee. En dat allemaal eind september, het ideale moment voor een bezoek aan dit gebied, zeker als je meer wilt zien dan alleen de stranden.

Bon Viatge!

Dag 1 - Rotterdam naar Roses

We vliegen met Transavia in een uur en 40 minuten naar Girona. Jee, wat gaat dit snel! En makkelijk ook. We doorlopen zo de check-in en douane op Rotterdam The Hague Airport, in Girona hetzelfde. Béétje jammer dat één van de koffers niet meegekomen is, maar gelukkig is tien minuten rijden verderop in Girona een shoppingmall met grote ketens waar we snel even wat kleding kopen. De auto hebben we gehuurd via Sunnycars, waar je voor één prijs een auto inclusief alle verzekeringen huurt. Tijd om op pad te gaan!

Goed om te weten: Girona is de Catalaanse naam voor het Spaanse Gerona. We dachten onze Spaanse taalkunsten uit te kunnen proberen, maar herkenden de meeste woorden simpelweg niet. In deze regio wordt namelijk geen Spaans, maar Catalaans gesproken. Gelukkig niet alléén Catalaans, al waarderen de locals het enorm als je enkele woorden Catalaans spreekt. 

Roses

In een uur en 20 minuten rijden we vervolgens naar Roses, een bekend kustplaatsje met een lang zandstrand en leuke boulevard vol restaurants en winkeltjes. Achter de boulevard en het strand is veel bebouwing in de vorm van hotels en appartementen. Het is een echte toeristenplaats, maar nu, eind september is het er aardig rustig. Eerst maar eens eten, het is inmiddels al 20.30  uur. We hebben ons meteen aangepast aan het Spaanse ritme: de meeste restaurants gaan pas om 19 uur open, maar het is ook niet ondenkbaar dat je pas tegen 11 uur ‘s avonds gaat dineren.

Overnachten in Roses

Wij verbleven in Appartement Mataro, voordelig en op vijf minuten rijden van het centrum. Ideaal als je een eigen auto hebt. Het appartement is netjes en schoon, heeft twee aparte slaapkamers, een kleine badkamer en keukentje. ‘s Ochtends loop je binnen tien minuten naar een kleine supermarkt vlakbij het strand voor broodjes die net uit de oven komen. Loop een stukje door en je bent op het strand, Platja de Canyelles Petites, een fijn zandstrand met enkele restaurants rondom. Vanuit het ruime balkon kijk je hier recht op, het allergrootste pluspunt van dit appartement. ‘s Ochtends komt de zon links van je op, ontbijten doe je op je balkon in de zon en ‘s avonds geniet je van de kleuren van de ondergaande zon rechts. Absolute aanrader!

 

Verblijf je liever in of vlakbij het centrum of de boulevard, zodat je ‘s avonds direct je bed in kunt rollen?
Dan zijn dit betere alternatieven:

Dag 2 - Roses, Salvador Dalí & Cadaqués

Na een heerlijk ontbijt van versgebakken stokbrood met Spaanse kaas uit de lokale supermarkt gaan we op pad. We hebben een vol programma vandaag. Eerst rijden we een via een prachtige, slingerachtige bergroute naar het plaatsje Cadaqués. Op de grens van Cadaqués en Port Lligat zetten we de auto op een gratis parkeerplaats, net voor de smalle weg naar Casa-Museu Salvador Dalí. In ongeveer een kwartier bewandelen we de smalle weg naar beneden, tot aan het water. Hier liggen enkele vissersbootjes aan een klein strand. 

Portlligat

Casa-Museu Salvador Dalí in Port Lligat

Iets verderop ligt het beroemde huis, tegenwoordig museum, van Salvador Dalí. Wil je het huis van binnen bekijken, zorg dan dat je vooraf reserveert!

Gelukkig hebben wij dat gedaan, want we horen de medewerkers al tegen verschillende mensen zeggen dat het huis van Dalí het hele weekend volgeboekt is. En het is vrijdagochtend…

Tip: achter het net gevist? Ga er dan tóch heen, (een deel van) de tuin is vrij toegankelijk en ook die is al prachtig!

Casa Museu Salvador Dalí
Kunst in binnenzijde van Casa Museu Salvador Dalí
Ei op dak van Casa-museu Salvador Dalí
Kunst in Casa Museu Salvador Dalí

Een bezoek aan Casa-Museu Salvador Dalí is een absolute aanrader! Wat een briljante, creatieve geest had deze man. Niets is te gek, werkelijk alles is mogelijk. En dat zie je terug in het huis. Omdat Dalí het huis van het ene op het andere moment heeft verlaten, is het net alsof hij elk moment kan binnenwandelen. Wat niet kan natuurlijk, want hij is in 1989 overleden, maar de half afgemaakte kunstwerken staan er nog precies zo bij als jaren geleden. Het is moeilijk precies uit te leggen, dit moet je met eigen ogen zien.

Uitzicht over Port Lligat vanaf Casa Museu Salvador Dalí
Uitzicht over Port Lligat vanaf Museu Casa Dalí

Lunchen in Cadaqués

Inmiddels is het tijd voor de lunch. We wandelen – eerst terug berg op, dan weer berg af – naar het naastgelegen Cadaqués, een gezellig dorpje met wat eettentjes aan het water. Dit is ook een fijne plek om te overnachten.

Overnachten in Cadaqués

Wij overnachten hier niet, maar rijden terug naar Roses waar we even aan het strand gaan zitten. Hoewel de zon schijnt, is het geen goed strandweer. We worden compleet gezandstraald door de wind! Wél leuk om windsurfers nu in actie te zien.

Dag 3 - Fietsen over het Spaanse platteland

Vandaag is het tijd voor wat actie. Na een heerlijk ontbijt bij opkomende zon op ons balkon rijden we naar Burricleta Alt Empordà, een fietsverhuur een paar kilometer verderop. We hadden ook wel dichterbij een fiets kunnen huren, maar wat zijn we blij dat we juist hierheen gereden zijn. De mensen zijn zo vriendelijk! We kunnen kiezen uit een elektrische fiets, mountainbikes of stadsfietsen. De fietsen worden goed op maat gezet en vervolgens fietst de eigenaresse de eerste paar kilometer met ons mee om uitleg te geven over het handige navigatiesysteem en de route. Op de gps staat onze route al helemaal uitgestippeld. Op naar het Spaanse platteland!

Het achterland van de Costa Brava

Wat een avontuur! Al snel laten we het toeristische Spanje achter ons. De dag ervoor heeft het hard geregend, waardoor de bamboeplanten half over het pad hangen. We zien het eerste stuk niets anders dan bamboe links en rechts, daarna uitgestrekte velden en akkers waar de boeren aan het werk zijn. 

Wilde paarden in het achterland van de Costa Brava
Kerk in het centrum van Castello d'Empuries
Strand aan eind van wandeling in Nationaal Park, Costa Brava

Vogels, paarden en strand in Parc Natural dels Aiguamolls de l 'Empordà

Lunchen doen we in het charmante Castelló d’Empuries en via Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà fietsen we weer door. In dit natuurpark maken we nog een mooie wandeling tot aan het strand. Onderweg zien we overal vogels en wilde paarden. Op de terugweg zien we donkere wolken naderen. Nét op tijd leveren we onze fietsen in. Dan barst het los, maar wij zitten intussen lekker binnen na te genieten van een prachtige fietsdag. 

Spaanse platteland met onweer op komst

Dag 4 - Dalí-museum in Figueres & Jeeptour over het terrein van Castell de Sant Ferran

Museum van Salvador Dalí

Letters Figueres voor het Dali Museum
Dalí Museum in Figueres
De beroemde eieren op het dak van het Dalí Museum

Vandaag bezoeken we Figueres. Hier staat het wereldberoemde museum van Salvador Dalí. Nu hebben we ook al het huis & museum van Salvador Dalí in Port Lligat bezocht, dus deze keer bewonderen we alleen de buitenkant. Dat alleen al is een attractie op zich. De eieren op het steenrode gebouw, de figuren op het dak aan de voorkant: overal waar je kijkt, zie je allerlei rariteiten: hét kenmerk van de kunst van Salvador Dalí. 

Boek vooraf je tickets:
Praktische informatie

Eigenlijk kunnen we hier vrij kort over zijn. De enige belangrijke tip is: boek je tickets ruim van tevoren! Slechts een beperkt aantal bezoekers per dag krijgt namelijk toegang tot het museum. Bovendien hoef je niet in een lange rij te gaan staan om binnen te komen als je je ticket al geboekt hebt. En óók in september stond er een lange, lange rij voor het museum.

Overnachten in Figueres

Wij reden die dag een stuk naar het zuiden door, maar natuurlijk kan je ook in Figueres overnachten. Wij adviseren een paar fijne accommodaties (met 9+ beoordeling op Booking.com!) in het centrum:

Castell de Sant Ferran

Kastelen zijn eigenlijk altijd wel mooi en interessant, als ze tenminste goed onderhouden zijn, maar Castell de Sant Ferran heeft een extra plekje in ons hart veroverd. Niet alleen vanwege het megagrote terrein en mooie gebouw, maar eigenlijk vooral vanwege de jeeptour en het ondergrondse boottochtje. 

Op weg naar dit 18e-eeuwse bastion begint je bezoek met prachtig uitzicht over de omgeving. Het bastion heeft een strategische ligging, zo op een heuvel. Zo zie je elke vijand al van verre aankomen. En die zijn er genoeg geweest. Op allerlei manieren werd geprobeerd Castell de Sant Ferran te veroveren. Ook ondergronds waren 24/7 wachters aanwezig om te voorkomen dat de vijand via welke wijze dan ook binnendrong. 

Met of zonder gids kan je over het terrein lopen en het bastion verkennen, maar de andere twee opties – de jeeptour en ondergrondse boottocht – waren by far het leukst!

Eerst proppen we ons met andere bezoekers achter in een jeep en al hobbelend sjezen we met flinke snelheid het terrein over, omhoog, omlaag, door waterplassen en vol op de rem om even uit te stappen. Véél avontuurlijker toch dan zelf over het terrein slenteren? Bovendien krijg je zo meteen volop informatie van de gids. We komen ook langs de ondergrondse watervoorziening. Je krijgt een helm op, gaat ondergronds en klimt daar via een trap een rubberbootje in. Je gaat naar ruimtes waarvan je denkt dat je daar met de rubberboot niet in kúnt komen. Dat kan ook alleen maar als iedereen zich zo klein mogelijk maakt. Een supertoffe ervaring, alleen absoluut niet geschikt voor mensen met claustrofobie! De jeep brengt ons ten slotte terug naar de ingang, wat een supertoffe ervaring!!

Onze accommodatie in Vall-Llobrega

Vanuit Castell de San Ferran rijden we ongeveer een uur zuidwaarts, naar Vall-Llobrega, een plaatsje op tien minuten rijden van kustplaats Palamós. Hier hebben we een eenvoudige, maar nette bungalow met twee slaapkamers gehuurd voor twee nachten op Camping Tres Estrellas Costa Brava. De camping heeft veel bomen en planten, waardoor er genoeg schaduw in de zomer is. Je kunt accommodaties huren, maar ook een compleet ingerichte tent en natuurlijk kan je er je eigen tent opzetten. De camping heeft een buitenzwembad en een restaurant waar je ook kunt ontbijten. Heerlijk uitgangspunt om verschillende dorpjes en baaien te gaan bezoeken.

Accommodaties aan de kust

Wij vonden het prima om een stukje in het binnenland te verblijven. ‘s Avonds waren we in tien minuten in Palamós met de auto waar we lekker langs het strand liepen en aan het water gingen eten. Slaap je liever dichter bij zee, dan zijn dit aanraders aan de kust: 

Casa Vincke Hotel

Vlakbij het strand, met buitenzwembad en ontbijt.

La Belle Mer Palamós

Appartement met uitzicht op zee, vlakbij het strand.

Apartament Sant Antoni

Paar minuten lopen van het strand.

Dag 5 - Historische dorpjes & Verborgen baaitjes

Pals - Peratallada - Platja Fonda - Begur

Een drukke dag vandaag: we willen meerdere historische dorpen bezoeken – een musto in deze regio – én graag een duik nemen in zee. Toch hoeven we ons niet te haasten. Vanaf onze camping zijn we in no-time bij het eerste plaatsje Pals, waar we blijven tot de lunch. Daarna rijden we door naar Peratallada, vanuit daar naar Platja Fonda bij Begur voor een duik in kristalheldere zee. Tot slot klimmen we eind van de middag naar het kasteel van Begur.

Middeleeuws plaatsje Pals

Dit was voor ons één van de hoogtepunten van de trip Costa Brava en het achterland. Kasseienstraatjes waar de warmte vanaf straalt (heerlijk in de vroege ochtend!), stadsmuren eromheen, sfeervolle winkeltjes met fuet en andere lokale specialiteiten, maar ook volop souvenirs. Pals is op een heuvel gebouwd én heeft een paar mooie uitkijkpunten. Zo beklimmen we de Torre de les Hores en wandelen we omhoog naar Mirador d’en Josep Pla ‘el Pedró’.

Peratallada

Peratallada, nóg zo’n pareltje in het achterland van de Costa Brava. Het heeft wel wat weg van Pals, ook van die mooie, stenen weggetjes, dezelfde bouwstijl en prachtige uitzichten. Maar toch is de sfeer weer net anders en absoluut de moeite waard om ook te bezoeken. Sterker nog, Peratallada behoort zelfs tot de best bewaarde middeleeuwse dorpen van heel Spanje! Peratallada en Pals liggen slechts zes kilometer uit elkaar, ideaal te combineren dus.

Platja Fonda

Trappen naar beneden naar Platja Fonda bij Begur

Platja Fonda was hét verborgen pareltje van deze trip. Na een lang stuk lopen, ergens achteraan een weggetje kom je uit op dit rustige kiezelstrand. Waar we eerst nog dachten dat een kiezelstrand niet fijn was – oké, erg lekker ligt het inderdaad niet – kwamen we er al gauw achter hoe fijn het is dat niet álles onder het zand zit. Zorg gewoon voor een lekkere strandstoel en slippers om naar het water te lopen en voilà. Het water was méér dan helder en heerlijk warm zo aan het einde van het zomerseizoen, maar toch fris genoeg om te zomerhitte van die dag van ons af te spoelen. Na deze duik in zee hebben we weer genoeg energie voor de laatste bestemming van deze dag: Begur

Begur

Begur heeft een aantal fijne stranden, maar ook een mooi, historisch centrum en middeleeuws kasteel. Strand hebben we al gehad, wij komen hier voor het dorpje. Het is tegen een heuvel aan gebouwd, waardoor je mooie uitzichten hebt. Maar voor het mooiste uitzicht wandel je omhoog naar de resten van het kasteel van Begur.
Dat is dan ook wat we doen en inderdaad, vanaf hier kun je heel ver kijken, zeker doen!

Accommodaties in Begur

Wij reden na ons bezoek aan Begur terug naar de camping in Vall-Llobrega, maar overnachten in Begur kan natuurlijk ook. Bijzondere plekjes om hier te overnachten zijn deze:

Dag 6 - Sant Marti d'Empuries, Girona en terug naar huis

We hoeven pas ‘s avonds op de luchthaven van Girona te zijn en hebben dus nog een volle dag. Die gaan we dan ook op en top benutten! Na een lekker ontbijtje in het restaurant van de camping rijden we naar we eerst naar het strand Platja d’Empuries, bezoeken dan het middeleeuwse dorpje Sant Marti d’Empuries, lunchen vervolgens in Girona en leveren onze huurauto van Sunny Cars in op de luchthaven.

Onderweg naar Empuries
Strand Platja d'Empuries
Boog in het middeleeuwse dorpje Sant Marti-d'Empuries
Plein in Sant Marti d'Empuries

Sant Martí d'Empúries

Eerst maken we een wandeling over het strand Platja d’Empúries. We zijn vroeg, dus als we daarna doorlopen naar Sant Martí-d’Empúries, komt het dorpje pas net tot leven. De eerste terrassen zijn open, tijd voor koffie! Sant Martí-d’Empúries blijkt een prachtig, klein, middeleeuws dorp te zijn. In de buurt liggen de bekende Griekse en Romeinse opgravingen, maar wij bezoeken deze keer alleen het dorp zelf. Veel bewoners heeft het niet, de meeste bezoekers zijn toeristen. Maar ook daar merken we weinig van. Op het terras genieten we van de authentieke sfeer die hier hangt en de prachtige stenen gebouwen om ons heen. Groot is het niet, dus erg veel tijd hebben we niet nodig om heel Sant Martí-d’Empúries te zien. 

La Catedral de Santa Maria in Girona
Steegje in centrum van Girona
Sant Feliu Kerk in het centrum van Girona

Girona

Wij waren nog niet eerder in Girona geweest. Ik wist wel dat er wat mooie gebouwen stonden, maar had toch vooral het beeld van ‘grote, drukke stad’. Druk? Dat zeker. Maar het voelde niet aan als een hele grote stad en het centrum bleek verrassend mooi met steegjes, stenen trappen en de bekende gekleurde huizen aan het water. We wandelen langs de Sant Feliu-kerk met mooie torens, lopen de trappen van La Catedral de Santa Maria op, slenteren door steegjes en zoeken de laatste souvenirs uit. Een mooie afsluiting van een prachtige reis aan de Costa Brava én het achterland!

Tot slot rijden we naar Girona Airpoirt, leveren zonder problemen de auto in en wachten op de terugvlucht. Het waren slechts zes dagen, maar het voelde als minimaal het dubbele. Wat hebben we veel gezien en gedaan! En wát een prachtige bestemming is zowel de Costa Brava als het achterland met zo veel mooie, historische plaatsjes. De accommodaties waren goed, we hoefden nooit ver te rijden. Deze route en samenstelling is een absolute aanrader! Wij vliegen weer terug naar Rotterdam, waar het Hollandse weer ons alweer opwacht, maar… we komen zeker een keer terug.

Espanya, adéu!

Zonvakantie Spanje
Zonvakantie Spanje

Meer inspiratie:

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!