« Terug naar het blogoverzicht
De kerstmarkten die je écht niet mag missen!

kerstmarkten europa

Meteen na Sinterklaas barst het kerstseizoen in alle hevigheid los. Schaatsen op de ijsbaan, kerstinkopen doen bij nostalgische stalletjes, een ritje in een prachtig verlicht reuzenrad en glühwein drinken in winterse barretjes: vrijwel elke plaats heeft tegenwoordig wel een kerstmarkt. Maar welke kerstmarkt mag je nou écht niet missen? Wij van Breakzy zetten de meest bijzondere kerstmarkten binnen een straal van 750 km van Utrecht op een rijtje.

  Je vindt de kerstmarkten onder de categorie ‘Amusement’.

Dichtbij huis, binnen een straal van 300 km vanaf Utrecht, je vindt hieronder de leukste kerstmarkten!
Duitsland
De meeste Nederlanders die een Duitse Kerstmarkt bezoeken, gaan naar die van Düsseldorf. Niet zonder reden. Deze kerstmarkt is relatief dichtbij en zeer sfeervol met zes pleinen vol kerstspullen en eettentjes. Elk plein is in een andere stijl ingericht. Op de Marktplatz staat altijd een enorme kerstboom met kraampjes er omheen in dezelfde historische stijl als de gebouwen rondom.

De kerstmarkt van Keulen werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Beste Kerstmarkt van Duitsland’. Je hebt hier eigenlijk niet één, maar meerdere kerstmarkten. Het bekendste plein is dat van de Dom van Keulen. Hier zie je overal kraampjes en kerstverlichting met de indrukwekkende Dom op de achtergrond. Behalve de standaard kraampjes met allerlei kerstspullen, Bratwurst en glühwein, vind je in Keulen ook alternatieve markten zoals de Holy Shit Shopping.

Een goede reden om de kerstmarkt van Aken (Aachen) te bezoeken, zijn de traditionele Akense printen: heerlijke kruidkoekjes in de vorm van poppetjes. Rondom het stadhuis en de kathedraal is de sfeervolle kerstmarkt opgesteld. De kinderen kunnen genieten van het Christmas Puppet Theatre of knutselen op het podium, terwijl je jezelf warm houdt met Aachener Domliqueur.

Nederland
Ook Nederland heeft een paar heel bijzondere kerstmarkten. In Leiden vindt de enige drijvende kerstmarkt van Nederland plaats. Op het water van de Nieuwe Rijn ontbreekt zelfs een drijvende ijsbaan niet! Met slechts een uur rijden vanaf Utrecht kun je van de kerstmarkt in Leiden een leuk dagje uit maken, maar kies je toch voor een grotere hoeveelheid glühwein, dan tippen wij Boutique Hotel d’Oude Morsch.

Voor de grootste kerstmarkt van Nederland ga je naar de historische binnenstad van Dordrecht. Ook Haarlem komt daar qua omvang bij in de buurt. Haarlem was vorig jaar winnaar ‘Beste Kerstmarkt van Nederland’. Nostalgie, oude ambachten en optredens voor het goede doel: je ziet het allemaal in Haarlem.

In de grotten van Valkenburg vindt de grootste ondergrondse kerstmarkt van heel Europa plaats. Elke grot heeft zijn eigen karakter. Kerstinkopen doe je bij de Gemeentegrot, kerstminiaturen bewonder je in de Mergelgrot en zandsculpturen in de Wilhelminagrot. Elke woensdag en zaterdag wordt een Christmas Parade gehouden. Een sprookjesachtige colonne met verlichte praalwagens en dansers in kostuums trekt met muziek door het centrum van Valkenburg.

België
Breng je liever een bezoekje aan onze zuiderburen? De kerstmarkt in de historische binnenstad van Brugge is zeker een aanrader! De hele binnenstad, inclusief de winkels en restaurants, wordt in kerstsfeer gebracht. Koetsiers met paarden geven de kerstmarkt nog een extra historisch tintje. Op het stationsplein kan je een kijkje nemen bij het IJssculpturenfestival.

De kerstmarkten hieronder zijn wat verder weg maar zeker de moeite waard, ze liggen allemaal binnen een straal van 750 km vanaf Utrecht.

Duitsland
Denk je aan kerstmarkt, dan denk je als eerste aan Duitsland. Niet onterecht, dit is waar het immers ooit begon. Al in de middeleeuwen bestond de kerstmarkt in Duitsland.

De kerstmarkt van Dresden wordt beschouwd als de oudste kerstmarkt van Duitsland met een eeuwenoude traditie van wel 500 jaar! De kraampjes liggen verspreid over maar liefst 15.000 m2. De bekendste traditie in Dresden is het bakken van de grootste kerststol van Duitsland. Het bijbehorende ‘Stollenfest’ wordt zaterdag 8 december gehouden. Na de feestelijke parade wordt de 3000 kilo zware kerststol aangesneden met een mes van 1,6 meter lang en verkocht. De opbrengst van de kerststol gaat grotendeels naar het goede doel.

Ook in de Duitse Hanzestad Braunschweig zijn middeleeuwse invloeden nog altijd duidelijk in het straatbeeld aanwezig. Tel daar de magische kerstsfeer en traditionele koren bij op en je waant je eeuwen terug in de tijd. Vanaf de stadhuistoren heb je prachtig zicht over de stad. Deze kan je namelijk beklimmen.

Veelbezocht en ook met een historisch tintje, is de bekende Kinder Christkindlesmarkt in de historische binnenstad van Neurenberg. Op deze markt zie je veel traditionele, handgemaakte producten. Natuurlijk ontbreken de traditionele lekkernijen niet zoals de Neurenberger knickcknack en Neurenberger Kerstengelen.

Frankrijk
In de Franse Elzas, tegen de Duitse grens aan, zitten ook enkele bijzondere kerstmarkten. Al sinds 1570 wordt in Straatsburg één van de grootste kerstmarkten van heel Europa gehouden. De bekendste in Straatsburg is de Christkindelsmärik. Op tal van straten en pleintjes staan kerststalletjes met Elzasser wijn, lokale bieren, snoep en banketwaren uit de regio.

Als je vanaf Straatsburg een uur zuidwaarts rijdt, kom je in Colmar, een zeer sfeervolle stad met gekleurde, middeleeuwse vakwerkhuizen. In de kerstperiode is deze stad helemaal betoverend! Je vindt er niet alleen verlichte kerstkraampjes, maar ook de straten en huizen zijn prachtig verlicht. Op verschillende plaatsen in Colmar zijn kerstmarkten te vinden. Loop je rond in het historische centrum, dan kom je ze vanzelf allemaal tegen. Petite Venise is het leukst voor kinderen. Ze kunnen een brief aan de kerstman versturen en kijken hun ogen uit bij de bewegende kerststal. Rondom Place Jeanne d’Arc kan je allerlei lokale, traditionele producten vinden.

Nog 40 minuten verder richting zuiden en je bereikt het middeleeuwse stadje Montbéliard. De kerstmarkt van Montbéliard wordt, vanwege de prachtige verlichting, beschouwd als één van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk. Deze kerstmarkt vindt plaats rondom de Temple Saint-Martin. Oude ambachten en lokale producten zijn hier volop te zien en te krijgen. Er is kinderdorp met ijsbaan en elfjesatelier.

Zin gekregen om één van deze kerstmarkten te bezoeken? Bekijk de routeplanner op onze website of in de app (Android & iOS) naast kerstmarkten staan er ook vele overnachtingsmogelijkheden in, zodat je het niet bij één glühwein hoeft te houden!


OOK LEUK: