« Terug naar het blogoverzicht
Herfst in de Ardennen

Hoewel vele Nederlanders in de zomer naar de Belgische Ardennen gaan, is de natuur misschien juist wel in de herfst op zijn allermooist. En ook in de herfst is er volop te zien en beleven in de Belgische Ardennen. Daarom deze herfsttrip naar de Ardennen met activiteiten die je ook kunt doen als het geen 25 graden en zonnig is. De route vind je hier!

Een bezoek aan Durbuy

Wat dacht je van een bezoek aan Durbuy, de kleinste stad van de Ardennen? Dit 800 jaar oude, sfeervolle stadje heeft een centrum vol historische gebouwen en middeleeuwse straatjes waar je heerlijk kunt rondslenteren. Als je Durbuy bezoekt tussen eind november en begin januari, dan pik je meteen de kerstmarkt mee. Deze sfeervolle wintermarkt is geopend in de weekenden en vanaf half december dagelijks. Je vindt heel veel leuke kerstmarkten ook in onze routeplanner!

Voor bierliefhebbers mag een bezoek aan het plaatselijke brouwerijcafé, La Ferme au Chêne, natuurlijk niet ontbreken. Deze eeuwenoude brouwerij brouwt het ambachtelijke Marckloffbier. Een film laat zien hoe ze dit doen. De entree is gratis. Wel betaal je voor het proeven van het bier. In dit brouwerijcafé kan je ook een hapje eten.

Durbuy biedt diverse mogelijkheden om te overnachten. Om in de sfeer van dit oude stadje te blijven, hebben we gekozen voor een overnachting in Hôtel Au Vieux Durbuy. Dit is een klein, charmant hotel met antieke meubelen en origineel houtwerk in een historisch pand, maar toch met de moderne gemakken van een 4-sterrenhotel.

Herfst in de Ardennen
Herfst in de Ardennen
Herfst in de Ardennen

Onderweg naar Durbuy met de leukste stopplekken

Vanaf Utrecht is het 250 km rijden naar Durbuy. Vind je dat te ver om in één keer te rijden? Stop dan in Chaudfontaine, net onder Luik. Chaudfontaine is beroemd om zijn bronwater. Hier bevindt zich de enige warmwaterbron van heel België, op 1600 meter diepte. Je kan een bezoek brengen (wel vooraf reserveren!) aan het kuuroord Château des Thermes Chaudfontaine. Dompel je onder in het warme thermaalwater of boek een ontspanningsbehandeling in dit kuuroord voordat je je reis naar Durbuy voortzet.

Ben je op pad met kinderen? Dan is Château des Thermes Chaudfontaine geen goed idee. Ga dan naar Source O Rama, ook in Chaudfontaine. Het Water House in Source O Rama is een interactief en educatief centrum, geheel in het teken van water. HD-aanraakschermen, simulaties en proefopstellingen laten je precies zien welke weg het water in de Ardennen aflegt.

Vanaf Durbuy rijd je in 15 minuten naar de Grotten van Hotton, ook wel bekend als ‘Grotten van 1001-nacht’. Deze grotten zijn miljoenen jaren oud. Je kan door middel van een rondleiding rondlopen op deze bijzondere plek. De rondleiding brengt je langs diverse zalen met prachtig verlichte druipsteenformaties, waaronder een stalagmiet van anderhalve meter hoog. In 500 traptreden daal je in totaal 70 meter af. Uiteindelijk brengt de lift je weer terug naar boven. De informatie bij de Grotten van Hotton wordt tweetalig gegeven, in het Frans en Nederlands. In het winterseizoen worden rondleidingen alleen in het weekend gegeven, maar in de kerstvakantie dagelijks.

De legende van Château de la Roche

Heb je na de grotten nog niet genoeg gezien? Rij dan nog 25 minuten in zuidoostelijke richting naar het Château de la Roche voor de legende van Gravin Berthe. Volgens deze legende werd zij in het kasteel tijdens haar huwelijksnacht vermoord. Het indrukwekkende kasteel heeft al vele aanvallen, vernielingen en bombardementen overleefd. Ook in de winterperiode is het kasteel dagelijks geopend.

Herfst in de Ardennen

Gratis reisadvies? Doorloop onze reis-chat:

Je ontvangt binnen een paar minuten:

Bijzondere plekken in Nederland op basis van jouw voorkeur

✔ Accommodaties en leuke tips in de buurt

✔ Jouw persoonlijke interactieve kaart 

Meer inspiratie

 

Ontvang gratis een van onze reisgidsen!

Door je e-mailadres achter te laten schrijf je je in voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

Breakzy Autovakanties

Laten we contact houden!