« Terug naar het blogoverzicht
Zwemmen in natuurwater

Even afkoelen? Neem dan een duik in natuurwater! Een gevoel van vrijheid, één zijn met de natuur of gewoon omdat het gratis is. Dit zijn zomaar een paar redenen waarom zwemmen in natuurwater zo fijn is. Dus wij bij Breakzy dachten: waarom niet zwemmen in natuurwater als je onderweg bent naar je vakantiebestemming?! Lekker verfrissend als je uren hebt gereden of de hitte in de auto niet meer te verdragen is. Maar natuurlijk zijn de meren net over de grens ook leuke bestemmingen voor een dagje uit of een weekendje weg. Zit er iets leuks bij? Plan met onze routeplanner meteen je route en zoek uit op welke plek jij die verfrissende tussenstop gaat maken!

Of bekijk de zwemmogelijkheden langs je route via de knop hieronder! Alleen nog even filteren op zwemmen.

Natuurwater in België

Het meer van Blaarmeersen

Zand, water en een speeltuin. Wat wil je nog meer? Het meer van Blaarmeersen is een gratis zwemmeer met zandstrand in de buurt van Gent. Alleen voor het parkeren betaal je in de zomerperiode een paar euro. Neem een duik in het diepe of ondiepe deel van het meer of ga voor de zoveelste keer de glijbaan af. Even toe aan iets anders dan zwemmen? Loop rondom het meer en je komt van alles tegen: Vlaamse friet, ijs bij een van de cafetaria’s, een uitkijktoren met uitzicht over het meer of Speeltuin Blaarmeersen aan de oostzijde van het meer. Ook als dagje uit of weekendje weg krijg je het gevoel dat je er écht even uit bent!

Blaarmeersen – 192 km van Utrecht –
8 minuten van de A10 en A12

De ecovijver van Park Boekenberg

Geen chemicaliën in Zwemvijver Boekenberg! Deze ecologische vijver wordt door planten gezuiverd. Zwemmen is hier helemaal gratis. Voor een speeltuin moet je in het omliggende park zijn. Zwemvijver Boekenberg ligt aan de rand van Antwerpen. Je bent dus (als je niet te ver in Nederland woont) zo in een dag op en neer gereden..

Zwemvijver Boekenberg – 132 km van Utrecht – 8 minuten van de E19

Natuurwater in Frankrijk

Lac de Passy

Verblijf of rijd je in de grensstreek Zwitserland, Italië, Frankrijk? Dan is een stop bij Lac de Passy een aangename pauze. Net voorbij Genève, vlakbij snelweg A40 tussen Bourg-en-Bresse en Chamonix, vind je dit meer. In dit natuurwater zwem je gratis. Kinderen kunnen spelen in de gratis zandspeeltuin aan het meer. Verder kan je er een boot of waterfiets huren, midgetgolfen, picknicken, barbecueën of een hapje eten bij de eettentjes. Voor toegang met de auto tot het meer wordt een kleine bijdrage gevraagd. Eigenlijk hoef je helemaal niet verder te rijden naar je vakantiebestemming: vakantiegevoel ten overvloede hier!

Lac de Passy – 1006 km van Utrecht – 8 minuten van de A40
natuurwater Frankrijk

Lac de Léon

Lac de Léon is een ideale plek om met het hele gezin naartoe te gaan. Het water aan het strand van dit zwemmeertje is niet zo diep, waardoor het ook voor kinderen veilig is om te zwemmen. Het heeft zandstranden, waarvan sommige ook toegankelijk zijn voor honden. Ook kan je een boot of kano huren om het meer op te gaan. Je zou dit meer kunnen bezoeken als je op weg bent naar Spanje, al ligt het wel wat verder van de snelweg af. Maar ook als je hier in de buurt op vakantie bent, is Lac de Léon een leuke dagtrip. In deze regio kom je al gauw aan het strand uit, maar misschien ben je na al dat zoute zeewater hard toe aan een dag dobberen in zoet water!

Lac de Léon – 1192 km van Utrecht – 20 minuten van de A63l
natuurwater frankrijk Dordogne

Rivier de Dordogne

Rivier de Dordogne is één van de langste rivieren van Frankrijk. Op veel plekken kan je zwemmen, vissen en kanoën. Bijvoorbeeld bij de plaats Pinsac, tussen Limoges en Toulouse. Aan de ene kant zit Camping Municipal Beauregard, een eenvoudige camping met rustige ligging recht aan de Dordogne. Vanaf de camping spring je direct het water in. Wil je niet kamperen, maar wel zwemmen in de Dordogne? Navigeer dan naar Plage De Meyraguet. Dan kom je uit aan de overkant van de rivier, bij een plek waar je ook het water in kan.

Camping Municipal Beauregard –
993 km van Utrecht – 15 minuten van de A20

De Middellandse Zee

Ook diverse stranden aan de Middellandse Zee staan in de routeplanner van Breakzy. Heerlijk om onderweg een duik te nemen als je helemaal plakkerig en bezweet uit de auto komt. Eén van die stopplekken is Plage la Farinette, tussen Narbonne en Montpellier. Vanwege het langzaam aflopende zandstrand is dit ideaal voor kinderen. Bij de gratis parkeerplaats kan je ook nog eens douchen, dus hup iedereen weer opgefrist én schoon de auto in!

Plage la Farinette – 1247 km van Utrecht – 13 minuten van de A9

Recreatiegebied Bédanne

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Rouen liggen een paar meertjes bij elkaar, net onder rivier de Seine. Je kan in het Recreatiegebied van Bédanne gratis zwemmen en zelfs parkeren is hier gratis. Bij het water is een verhuurbedrijf waar je bijvoorbeeld een kano of zeilboot kunt huren. In het gebied is genoeg te doen om je langere tijd mee te vermaken. Zo zijn er diverse sportvelden en speeltuinen. Ook picknickbanken staan op het terrein. Vooraf koop je je verse baguettes en ‘brie de France’ in het tegenovergelegen winkelcentrum Tourville-la-Rivière

Recreatiegebied van Bédanne – 522 km van Utrecht – 3 minuten van de A13

Natuurwater in Duitsland

De Blausteinsee bij Aken

Ooit was dit een mijnbouwgebied, maar tegenwoordig vind je volop ontspanning in dit recreatiegebied. In de Blausteinsee zwem je gratis en zonder toezicht in de badzone, die aangegeven wordt door gele boeien. De badzone ligt in de buurt van het Seezentrum. Bij de kiosk of het restaurant kun je wat eten en drinken of neerstrijken op het terras met naastgelegen speeltuin. Of maak één van de gemarkeerde wandelingen aan het meer en gooi je hengel uit. Liever het water op? Je kan ook boten of kano’s huren aan het meer. De Blausteinsee ligt ongeveer een half uur rijden van Aken. Je kan hier natuurlijk stoppen als je onderweg bent naar je vakantiebestemming, maar het is ook nog een prima afstand voor een dagtrip net over de grens.

Blausteinsee – 209 km van Utrecht – 6 minuten van de A4
natuurwater

Dechsendorfer Weiher

Ben je op weg naar Kroatië, Slovenië, Oostenrijk of Tsjechië? Dan is de kans groot dat je over de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg rijdt. En dat je dus ook het zwemmeer Dechsendorfer Weiher onderweg tegenkomt. In dit meer kan je een gratis frisse duik nemen zodat je helemaal opgefrist weer terug de weg op kan. Je hebt misschien nog een hele reis voor de boeg.

Breakzy tip: check de waterkwaliteit vooraf op de website. Dan weet je meteen of zwemmen die dag mogelijk is. Vooral later in het zomerseizoen kan veel blauwalg voorkomen

Dechsendorfer Weiher – 598 km van Utrecht – 7 minuten van de A3

De Bodensee

De Bodensee is de natuurlijke grens tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op verschillende plekken aan dit meer kan je het water in. Wij selecteerden Strandbad Horn, een gratis badplaats mét faciliteiten. Het heeft een zandstrand, maar ook grasvelden met schaduwplekken rondom, een douche, toilet, speeltuin en een café. Alles om je korte of langere tijd prima te vermaken!

Strandbad Horn – 742 km van Utrecht – 12 minuten van de (Zwitserse) A7

Meren rondom München

Rondom München zijn tal van meren te vinden. Sommigen vallen onder beschermd natuurgebied, terwijl je in andere wél mag zwemmen. Een leuk recreatiegebied vind je vlakbij snelweg A8 (Stuttgart – München), net voor je München bereikt. Hier liggen drie meertjes bij elkaar met ieder hun eigen publiek: de Langwieder See, Lußsee en Birkensee. Zwemmen is gratis. Je betaalt alleen een klein bedrag voor het parkeren in de zomer. Kan je er geen genoeg van krijgen? Zet dan je tent of caravan gewoon neer bij Camping Langwieder See en zwem tot je écht niet meer kunt!

Langwieder See, Lußsee en Birkensee – 801 km van Utrecht – 3 minuten van de A8

Zwemmen richting Scandinavië

Als je over de A7 rijdt richting Kiel of de Deense grens, dan kom je onderweg de Bordesholmer See tegen. In dit meer kan je gratis zwemmen. Of maak een wandeling van circa 5 kilometer rond het meer. Daarna ga je lekker op het terras zitten om nog eens te genieten van prachtig uitzicht over het meer. In 9 minuten ben je weer terug op je route, dus veel extra reistijd heb je niet als je deze ontspannen pauze neemt.

Recreatiegebied van Bédanne – 522 km van Utrecht – 3 minuten van de A13

Natuurwater in Oostenrijk

Oostenrijk heeft tal van zwemmeren en bergbeekjes. De waterkwaliteit in Oostenrijk is over het algemeen goed tot zeer goed, zelfs drinkwaterkwaliteit.

De Millstätter See

De Millstätter See is een 12 kilometer lang meer met een aantal dorpjes rondom. Op weg naar Slovenië en Kroatië kom je langs dit grote meer. Het meer heeft 12 stranden met makkelijke toegang tot het water. Wij kozen het Klauber Park uit, aan de noordzijde van het meer. Klauber Park heeft grasvelden met schaduwplekken waar je ook heerlijk kunt picknicken. Je hebt hier de keus tussen gratis zwemmen zonder faciliteiten of betaald zwemmen met faciliteiten. The choice is yours.

Klauber Park – 1070 km van Utrecht – 8 minuten van de A10
natuurwater

Een gratis duik in de Wörthersee

De Wörthersee is het grootste meer van het Oostenrijkse regio Karinthië, met een breedte van wel 16,5 km. Het ligt ten westen van Klagenfurt. Bij zo’n groot meer zijn er natuurlijk heel veel badplaatsen, maar je kan niet overal zomaar gratis zwemmen. Dat kan wel bij het Sallacher Strandbad, aan de noordzijde van het meer in de plaats Goritschach. Je betaalt alleen wat aan parkeerkosten. Dus rijd je over de A2 tussen Villach en Klagenfurt, dan is dit een goede plek voor een gratis frisse duik in dit grote meer!

Sallacher Strandbad – 1136 km van Utrecht – 5 minuten van de A2
natuurwater

De Attersee

Als je vanaf Salzburg de A1 oostwaarts afrijdt, kom je langs een aantal meren, waaronder de Attersee en de Mondsee. De Attersee is het grootste meer. Op dit meer kan je heel goed watersporten, maar natuurlijk ook gewoon zwemmen. Bij Sprinzensteinpark Freibadeplatz ga je gratis de Attersee in én kan je gebruikmaken van faciliteiten zoals kleedhokjes en allerlei sport- en speelvelden.

Strandbad Horn – 742 km van Utrecht – 12 minuten van de (Zwitserse) A7

Of de Mondsee?

De Mondsee en de Attersee liggen maar een paar kilometer uit elkaar. De Mondsee is veel kleiner. Ook hier kan je aan watersport doen en zwemmen. Rondom het meer zijn wandel-, fiets- en skeelerpaden. Gratis zwemmen doe je bij Badeplatz Loibichl, aan de noordoostzijde van de Mondsee. Bij zowel de Attersee als de Mondsee betaal je wel een paar euro om te parkeren.

Recreatiegebied van Bédanne – 522 km van Utrecht – 3 minuten van de A13

Natuurwater in Zwitserland

Zwitserland heeft een aantal grote, bekende meren zoals het meer van Genève en het meer van Lugano, maar ook veel onbekendere meren met helder zwemwater.
Drie ervan lichten we hieronder uit.

natuurwater

Zwemmen in de Lungernsee

Bij de Lungernsee, ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Luzern, kan je op twee plaatsen zwemmen. Gratis zwemmen kan bij Seebad Bürglen, aan de noordwestzijde van het meer, al wordt een donatie voor onderhoud zeer gewaardeerd. Bij Seebad Bürglen zwem je onbewaakt en zijn alleen de basisfaciliteiten, zoals douche, toilet en omkleedhokjes aanwezig. Wil je meer faciliteiten zoals lockers, glijbanen en duikplanken? Dan kan je ook voor Strandbad Lungern kiezen. Hier betaal je wel entree.

Seebad Bürglen – 831 km van Utrecht – 4 minuten van de A8 of Strandbad Lungern – 837 km van Utrecht – 4 minuten van de A8
natuurwater

Het meer van Neuchâtel

Het Meer van Neuchâtel heeft meerdere stranden rondom het water, die met goed weer vaak erg druk zijn. Een wat rustigere plek is Plage de Serrières, een kiezelstrandje aan de noordwestkant van het meer. Het strand ligt vlakbij het centrum van Neuchâtel en bij het strand kunnen de kinderen spelen in de speeltuin. Vergeet niet om waterschoenen mee te nemen!

Plage de Serrières – 832 km van Utrecht -1 minuut van de A5

De Thunersee

De Thunersee, tussen Thun en Interlaken, heeft een opvallende, helderblauwe kleur. Heel uitnodigend om een duik in te nemen dus! Behalve zwemmen kan je hier ook allerlei watersporten beoefenen of met een boot het meer op. De Thunersee is op zichzelf al een plek waar je je hele vakantie door kunt brengen. Als je hier een pauze neemt, heb je de vakantiekriebels zeker weten te pakken!

Thunersee – 853 km van Utrecht – 3 minuten van de A8   

Dit was slechts een kleine greep uit al die plekken waar je in natuurwater kunt zwemmen. Ben je op vakantie en kom je een leuk of mooi meer, stromende rivier of ander natuurwater tegen? Laat het ons dan zeker weten! Dit kan door de zwemspot ter plekke toe te voegen aan de Breakzy app. Dan regelen wij dat deze in onze database terecht komt en dus iedereen kan genieten van die prachtige plek. Door reizigers, voor reizigers.


OOK LEUK: