« Terug naar het blogoverzicht
6 dingen die je absoluut niet moet doen op zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag, dé dag (of eigenlijk meerdere dagen) waarop duizenden mensen in heel Europa tegelijk de snelweg opgaan. Ze gaan richting hun vakantieadres óf rijden na een heerlijke vakantie weer huiswaarts. Het is een dag waar veel mensen tegenop zien en dat is niet gek, want wie staat er nu voor zijn hobby in de file?! Om het leed wat te verzachten, verzamelden wij 6 dingen die je absoluut niet moet doen op zwarte zaterdag. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Plan je tussenstops vast in met onze gratis app, zo weet je voor je afslaat wat je kan verwachten!

Nummer 1

Denken dat zwarte zaterdag zijn naam te danken heeft aan het signaal dat de Franse verkeersdienst aangeeft bij topdrukte: code zwart. Oké, dat is natuurlijk deels ook waar, maar zwarte zaterdag wordt ook zwarte zaterdag genoemd door een heftige gebeurtenis. Eentje waar je kippenvel van krijgt. Op een regenachtige, vroege ochtend eind juli 1982 reed een bus in op meerdere personenauto’s. Gevolg? Een enorme brand en 53 mensen, waaronder 44 kinderen, hebben het toen niet gered. Het ergste auto-ongeluk dat Frankrijk ooit heeft gekend, een zwarte zaterdag uit de Franse geschiedenis.

Wist je dat door dit ongeluk het in Frankrijk verboden is om op zwarte zaterdag groepen kinderen met bussen te vervoeren?

Nummer 2

Te lang door blijven rijden. Op tijd stoppen bespaart je dat akelige gevoel van een volle blaas, de stress van een leegrakende tank en het is ook nog eens een stuk veiliger. Waarom? Slaap krijgen achter het stuur is super gevaarlijk en onverantwoord. Toch snappen we dat het op een dag als zwarte zaterdag zomaar kan voorkomen. Je plant je reis zonder overnachting, maar had geen rekening gehouden met het feit dat je zomaar eens uren langer over het aantal kilometers zou doen. Het plannen van een (extra) overnachting is dan de oplossing. Maar waar? Want nog 8.273 andere mensen lopen hier tegenaan. Topdrukte dus!

Boek hiernaast meteen je overnachting voor onderweg! –> 

Tip: laat deze zoektocht aan ons over. Wij zijn op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar voor het vinden van jouw ideale overnachting onderweg. Voor zowel de heen- als de terugreis. Wat moet je doen? App ons jouw wensen en voorkeuren en wij zoeken voor €10 de beste opties voor je uit. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is te boeken. Zo kun je zorgeloos na een goede nachtrust naar je accommodatie of huis te rijden.

Tip 2: toch liever kijken hoe de dag zelf verloopt én dan pas een overnachting boeken? Gebruik dan onze routeplanner. Laat de planner weten welke route je volgt, filter op ‘Overnachten’, kies de beste optie uit en boek de overnachting makkelijk en snel via Booking.com door op de knop ‘Naar website’ te klikken.

Nummer 3

De hele autorit luisteren naar buitenlandse radiozenders. Want zeg nou eerlijk, na een aantal uur ben je het Duitse, Franse of Italiaanse gebrabbel toch meer dan zat? Muziek doet wonderen voor je humeur en daar moet je gebruik van maken. Zeker op een dag als zwarte zaterdag. Dus hup, zoek de playlist van Breakzy op op Spotify en zing de longen uit je lijf. Zo is er binnen no-time weer een uur én aantal kilometers voorbij.

Nummer 4

Denken dat de kinderen zich de hele rit kunnen vermaken met een iPad. Ja, een iPad is leuk, maar niet voor langer dan drie uur. Zorg ook voor vermaak zonder scherm. Denk aan: autobingo, ik ga op reis en ik neem mee, karaoke, kleurboeken, raadspelletjes óf onze Breakzy Kidszak. Deze kidszakken zitten vol met leuke verrassingen waar ze zich uren mee kunnen vermaken. Extra leuk: spreek af dat ze om de zoveel kilometer of uur een cadeautje mogen uitpakken. Zo blijft de reis de hele tijd een feestje!

Nummer 5

Denken dat je die topdrukte alleen tegenkomt richting het zonnige zuiden. Want als we onze vrienden van de ANWB mogen geloven, wordt het aankomende zaterdag weer net zo druk als afgelopen zaterdag. En dat betekent dat je naast de noord-zuidroute in Frankrijk ook topdrukte kan verwachten:

  • Op de zuid-noordroute in datzelfde land.
  • Op de Duitse wegen rond Stuttgart, Neurenberg en München. Maar ook voor de fernpas bij de grensovergang met Duitsland en het stuk voor de Deense grens vlakbij Hamburg en Bremen.
  • De alpentunnels, grensovergangen en Brennerpas van Oostenrijk.
  • De welbekende Gotthardtunnel in Zwisterland.
  • And last but not least, de wegen naar of van de Adriatische kust en Bloemenriviera in Italië.

Breakzy-tip: rijd je via de Route du Soleil? Dan hebben we hier nog een aantal tips over hoe je deze route overleeft.

Nummer 6

Zonder een voorraad eten en drinken vertrekken. Het kan zomaar voorkomen dat je muur en muurvast staat en dan is een koud flesje water, thermoskan met koffie of thee of een koele snack uit de mini-koeltas toch wel erg lekker.

Booking.com

Op zoek naar nog meer handige gadgets of andere items voor onderweg? In onze webshop vind je verschillende artikelen voor volwassenen én kinderen die je autoreis net even wat relaxter en makkelijker maken.

Voor nu wensen we iedereen die zaterdag de Europese snelweg opgaat heel veel succes!